ANO potopilo protikuřácký zákon. Podraz, porušení koaliční smlouvy, běsní Němeček

Praha – Hlasování poslanců hnutí ANO v případě protikuřáckého zákona bylo hrubé porušení koaliční dohody. Myslí si to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zlobí se také lidovci.

Podle lidovců poslanci ANO hlasováním dali najevo, že pohrdají prací Poslanecké sněmovny. KDU-ČSL bude požadovat svolání koaliční rady, pro brzké jednání špiček koalice se vyslovili i představitelé sociálních demokratů.

Přijetí zákona v závěrečném hlasování podpořilo 13 poslanců ANO, 16 se zdrželo, 15 hlasovalo proti. Němeček se netají tím, že postup ANO byl překvapením. „Já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč," uvedl šéf rezortu zdravotnictví.

Konec předpisu považuje za velký podraz nekuřáků a pošlapání možnosti chránit lidské zdraví a životy. Obává se také, že do konce volebního období již podobný předpis nemůže stihnout prosadit. „Česká republika dále zůstane kuřáckým skanzenem v Evropě, je třeba poděkovat klubu ANO," řekl.

V dílčích o pozměňovacích návrzích hlasováních poslanci nejprve odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu o omezení prodeje a podávání alkoholu, pak podpořilo jen 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že ANO svým hlasováním porušilo koaliční smlouvu opakovaně. Jiří Mihola (KDU-ČSL) naznačil, že za hlasováním poslanců ANO mohl být lobbing. „Kladl bych si otázku, zda se tento důležitý návrh řešil s politickou odpovědností, nebo spíše podle různých nálad, nebo snad podle lobbování tabákových lobby a podobných skupin," řekl Mihola. Němeček o důvodech hlasování nespekuloval, na to je prý třeba ptát se těch, kteří se postavili proti.

Překvapení netajil ani šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Řekl bych, že jsem konsternován. Protože tohle jednání poslanců za ANO nelze, aby pokračovalo," řekl novinářům v reakci na zamítnutí zákona. Nešlo podle něj o první případ, připomněl schvalování vládního návrhu zákona o podpoře výzkumu, který však podpořila i opozice, takže si výpadku hlasů poslanců ANO nikdo nevšiml. Tímto způsobem podle něj nelze pokračovat.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček Hnutí ANO Kouření

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy