17. listopad podle Maláčové ukázal, že nic není samozřejmé

Za výjimečný den, který ukázal, že nic není samozřejmého, dnes označila 17. listopad 1989 místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, jejíž strana letos neobhájila místa ve Sněmovně. Uvedla to poté, co u památníku listopadových událostí na Národní třídě v Praze položila květiny a zapálila svíčku.

Místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová po obdobném aktu uvedla, že nabytá svoboda umožňuje každému, aby se podle svého zapojil do veřejného dění bez násilí.

"Pro mne je to naprosto výjimečný den, který ukazuje, že nic v životě není samozřejmé," řekla Maláčová. "Myslím, že sociální demokracie nadále žije, funguje, a my se dáme dohromady. Doufám, že příští rok se tady setkáme v mnohem radostnější atmosféře," uvedla Maláčová, která dosluhuje jako ministryně práce a sociálních věcí.

V souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru Maláčová uvedla, že končící vláda Andreje Babiše bude muset ve čtvrtek na svém jednání přijmout "razantní opatření". Poukázala na rekordní nárůst počtu nakažených, jichž za úterý přibylo přes 22.000. "To číslo je děsivé, dechberoucí," řekla.

Ministryně se vyhnula odpovědi na to, jaká opatření by vláda měla přijmout a zda je třeba vyhlásit nouzový stav. Podle ní bude záležet na tom, co doporučí ministerstvo zdravotnictví.

Richterová uvedla, že končící vláda v postupu proti pandemii opakuje chyby z loňského podzimu, kdy byla epidemie koronaviru také na vzestupu. Z hypotetickou označila otázku, zda by Piráti podpořili obnovení nouzového stavu. Podpořila dodržování protiepidemických opatření. "Svoboda jednoho je omezena svobodou druhého, je důležité být k sobě ohleduplní," uvedla.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) na twitteru uvedl, že v listopadu 1989 lidé ukázali, že když se spojí, nemají totalita a zloba šanci a svoboda zvítězí. "Obzvlášť v této době, kdy musíme zahlazovat příkopy mezi lidmi vyhloubené nejen covidem, je to aktuální. Svoboda nemůže fungovat bez lidské slušnosti a solidarity," poznamenal.

Kvůli rekonvalescenci na Národní třídu nedorazil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Jsem po nemoci a s respirátorem bych to neudýchal, proto zůstanu během letošních oslav 17. listopadu doma a využil jsem možnost zapálit svíčku online," uvedl v prohlášení. S ohledem na růst nakažených doporučil aby lidé měli respirátory i venku na místech společných oslav.

Na Národní třídu přicházejí od rána politici, aby si tu připomněli výročí listopadových událostí, které vedly k pádu komunismu v tehdejším Československu. K prvním patřili politici ANO v čele s Andrejem Babišem (ANO), kteří dorazili ještě za tmy kvůli obavám z negativních reakcí na svou účast.

K památníku od rána přicházejí také další lidé a rodiny s dětmi, zapalují zde svíčky a pokládají květiny. Zůstávají tu desítky přihlížejících. O rozruch se dopoledne postaral muž v bílém oblečení s třírohým kloboukem, který se snažil mezi věnce umístit záchodovou mísu a vykřikoval hesla proti očkování proti koronaviru. Jeden z přítomných porcelánovou mísu odnesl a policisté muži zabránili v tom, ji na místo vrátit.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) 17. listopad 1989 Olga Richterová (Piráti) Jakub Kulhánek

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy