Co nás čeká kvůli GDPR? Sněmovna schválila nová pravidla ochrany soukromí

Sněmovna dnes schválila vládní novelu o rejstříku trestů, která reaguje na evropské nařízení o podpoře volného pohybu osob v Evropské unii. Unijní nařízení ruší některé formality spojené s překladem vybraných veřejných listin a rejstříkový zákon se tomu musí přizpůsobit. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu. Sněmovna dnes také schválila nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

Přidejte svůj názor 1 komentář

Poslanecká sněmovna
doporučujeme

Novela umožní lidem požádat o vydání výpisu z evidence trestního rejstříku s přiloženým vícejazyčným standardním formulářem. Pro použití výpisu v zahraničí už tak lidé nebudou potřebovat ověřený překlad výpisu. Předloha řeší i případy, v nichž nebude možné formulář vydat na počkání.

Vládní návrh také přináší některé technické změny, například zákon přizpůsobí nové úpravě přestupkového práva. V novele se odráží také nově zavedené záležitosti v informačních systémech veřejné správy a v elektronické identifikaci lidí. Sněmovna jen zpřesnila postup v případě podání žádosti o výpis z trestního rejstříku elektronicky přes portál veřejné správy.

Nová pravidla ochrany soukromí

Poslanci ve vládní předloze upravili výjimky z pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že je spokojený s tím, v jaké podobě Sněmovna předpis schválila. "Z mého pohledu je to ulehčené pro celou řadu subjektů, zejména pro malé obce, protože jim nehrozí riziko těch obrovských pokut," uvedl. Hamáček dodal, že návrhy byly schváleny a odmítnuty přesně tak, jak navrhoval.

Výjimky se týkají například minimalizace poučovací a informační povinnosti pro média. Novináři nebudou muset žádat každého účastníka shromáždění či demonstrace o souhlas se zveřejněním jeho záběrů. Nebudou muset ani žádat řečníka o souhlas se zveřejněním jeho postojů či politické příslušnosti. Ani používání skryté kamery by v důvodných případech nemělo být sankcionováno.

Při uplatnění práva na výmaz nebo na opravu osobních údajů by se podle přijaté úpravy postupovalo tak jako nyní podle tiskového zákona nebo zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Úprava zachovává právo na námitku proti zpřístupnění nebo uveřejnění osobních údajů, pokud by žadatel konkrétně zdůvodnil, proč oprávněný zájem na ochraně jeho práv a svobod převažuje nad zájmem na zpřístupnění nebo uveřejnění jeho údajů. Média by námitce měla vyhovět například tehdy, pokud by zveřejněné údaje nesouvisely s popisovaným tématem.

Poslanci naopak odmítli snížit pod 15 let navrhovanou věkovou hranici, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Sněmovna ale souhlasila s tím, aby se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) stal odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nový zákon o zpracování osobních údajů, který nyní dostane k projednání Senát, nahradí dosavadní zákon o ochraně osobních údajů. Dotkne se také fungování ÚOOÚ, který postupně přijde o své inspektory.

Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku. Například provozovatelé e-shopů, kteří jej budou potřebovat a získali jej dříve v rámci obchodních podmínek, o něj budou muset požádat znovu.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.

Loading...
Vstupte do diskuze (1)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Válka mezi Klausem ml. a ODS kvůli uprchlíkům? Géniové z Trikolory, to je…

17.10.2019 09:24 Mezi poslanci Trikolory a ODS vypukla pořádná slovní přestřelka. Důvodem je tzv. institut strpění…

Bytová krize v Česku: Dostálová předloží nový zákon, patrně spadne pod stůl

17.10.2019 09:13 Nový zákon o dostupném bydlení v Česku v tomto volebním období platit zřejmě nezačne. Ministerstvo…

Tomáš Klus překvapil: Tohle ve světě nemá obdoby. Jsem pyšný na naši…

16.10.2019 23:40 Aktualizováno Českou republiku navštívil předseda tibetské exilové vlády Lozanga Sanggjäa. V sídle Senátu se…

Babiš si dupl, chce nové jaderné bloky. Česko se může dostat do křížku s EU

16.10.2019 19:16 Aktualizováno Česko musí prosadit stavbu nových jaderných bloků, i kdyby kvůli tomu mělo porušit evropské právo.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama