28. říjen budí vášně: Kalousek si rýpl do Zemana, monarchisté chtějí návrat krále

Zhruba stovka lidí dnes oslavila 101. výročí založení Československa pochodem z Malostranského na Hradčanské náměstí v Praze. Akci pořádala TOP 09. Za slunečného počasí prošli Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí, kde položili květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Na Václavském náměstí se po poledni sešli čeští monarchisté, kteří usilují o návrat monarchie.

"Letos sice není kulaté výročí, ale tenhle významný den je třeba si připomínat neustále. Zakladatelé státu mnohokrát riskovali své životy. Ale nakonec se jim podařilo to, co si na začátku první světové války dokázal jen málokdo představit. Díky hrdosti, pracovitosti a neústupnosti," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Zároveň se vyjádřil k večernímu udělení státních vyznamenání, kam podle něj prezident nezval politiky podle ústavních funkcí, ale podle toho, jestli s ním souhlasí. To označil za ostudné a nepřijatelné. "Připomínám, že od osmi večer se na Hradě slaví Den znárodnění," doplnil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Památku 28. října jsme uctili položením květin k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Už to tak bývá, že když se před někým klaníte, na někoho jiného vystrkujete pozadí. Pro dnešní den je socha TGM situována velmi vhodně. pic.twitter.com/YpUlHgQzNE

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) October 28, 2019

Prezident Miloš Zeman večer ve Vladislavském sále předá státní vyznamenání. Oceněn by měl být například válečný veterán Emil Boček, hokejista Jaromír Jágr, bývalý prezident Václav Klaus, vojenský kynolog Tomáš Procházka, který loni padl v Afghánistánu, nebo srbský režisér Emir Kusturica. Zeman opět na slavnostní večer nepozval řadu svých názorových odpůrců. Pozvánku nedostala řada opozičních politiků včetně místopředsedů Sněmovny nebo předsedů stran. Pozván nebyl ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Na Václavském náměstí si vznik republiky připomněli čeští monarchisté. S sebou si přinesli podobizny Karla IV. nebo císaře Franze Josefa a zároveň transparenty s hesly jako například Ano demokracii, ano monarchii, ne republice.

"Potřebujeme v čele státu někoho, kdo bude na tuto funkci připravován od mala a bude představovat symbol národa. Monarchie umí něco, co republika neumí, sjednocovat lidi v radosti," řekl předseda monarchistů Radim Špaček.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu top 09 Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Koruna Česká (monarchisté) Praha Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy