5000 korun pro důchodce: Jak to vypadá s jednorázovým příspěvkem?

Návrh na poskytnutí jednorázového příspěvku 5000 korun všem důchodcům je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. K vládní předloze se v dnešním druhém čtení sešla desítka poslaneckých úprav.

Například Piráti chtějí snížit příspěvek na 1500 korun a hnutí STAN chce navíc poslat 6000 korun samoživitelům, samoživitelkám a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Poslanci by mohli hlasovat o podobě návrhu zřejmě už koncem příštího týdne.

Lidovci chtějí dát podle svých úprav důchodcům s nadprůměrnou penzí jednorázově 3000 korun a naopak 7000 korun těm, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi. K příspěvku by chtěli přidat také 500 korun za každé vychované dítě.

ODS požaduje zvýšit důchody o 1000 korun měsíčně lidem po 25 letech v penzi. Nyní se důchody zvyšují o 1000 korun měsíčně po dovršení 85 let věku. Trikolóra navrhla, aby zaměstnanci a podnikatelé mohli přispívat na důchody svým blízkým jedním procentem z příjmů. Tyto peníze by se jim odečetly z daní.

Vládní návrh předpokládá vyplacení příspěvku v prosinci. Týkal by se starobních důchodců i lidí s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů.

Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Stát by na něj vydal z letošního rozpočtu celkem zhruba 15 miliard korun.

Důchodci a důchodkyně by podle návrhu zákona nemuseli o příspěvek sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení by měli mít ti, kteří v listopadu budou nějakou z penzí pobírat a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Příspěvek by nepodléhal případné exekuci a nezahrnoval by se do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Související

Marian Jurečka

Jak přilepšit důchodcům? Jurečka přišel s novým návrhem

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes oznámil nové opatření, které se týká seniorů, kteří i v důchodu pokračují v práci. Namísto mírného trvalého zvyšování penze by se jim měly nově začít odpouštět sociální odvody. Toto opatření, které bude součástí důchodové reformy, má shodu v rámci koalice.
Marian Jurečka

"Nikoho jsme nepoškodili." Jurečka uvítal nález ÚS k valorizaci důchodů

Ústavní soud dnes svým nálezem potvrdil, že úprava valorizačního mechanismu, ke které vláda v loňském roce přistoupila, byla v souladu s ústavním pořádkem. Došlo tak k zamítnutí návrhu hnutí ANO na zrušení této valorizační novely. MPSV rozhodnutí Ústavního soudu vítá. Potvrdilo se, že vláda byla v krizové situaci rozpočtově odpovědná a jednala v zájmu budoucích generací i mezigenerační solidarity. Odůvodnění verdiktu nyní MPSV podrobně prostuduje.

Více souvisejících

důchodci, senioři Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy