Aféra na pražském magistrátu: Policie obvinila devět politiků kvůli dotacím

Policie minulý týden obvinila devět lidí z pražského magistrátu v souvislosti s rozdělováním dotací pro sport. Kauza souvisí se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu loni v červnu na magistrátu. Někdejší starosta Vinoře a pražský zastupitel František Švarc (ODS) řekl, že byli obviněni členové komise, jež vybírala projekty, které město podpořilo. Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství.

"Ano, máte dobré informace, členům komise byla předána obvinění," řekl pro SeznamZprávy.cz Švarc, který v komisi zasedal jako její řadový člen. Své stíhání označil za absurdní.

Policisté tehdy předvolali k výslechu několik politiků, například nyní již bývalé zastupitele Karla Březinu (ČSSD), Antonína Lébla (ANO), Petra Dolínka (ČSSD) nebo Jiřího Haramula (ANO). Například Březinův advokát Seznamu řekl, že ho klient nekontaktoval, a neví o tom, že by byl obviněn.

Předsedou komise byl Březina. Podle webových stránek magistrátu byli členy Lébl, Švarc, Haramul, současní zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Stanislav Nekolný (ANO) a Miloš Růžička (STAN) a bývalí zastupitelé Monika Hášová (nestr.) a Petr Bříza (za TOP 09).

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl, že obvinění jsou stíháni kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Současný radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti) ČTK sdělil, že nynější vedení města již změnilo způsob rozdělování grantů. "Jednání (komise) jsou veřejná a nyní se nemůže stát, že by přidělené finanční prostředky následně posloužily jinému než původnímu záměru. Když jsem nastupoval na post radního, byl jsem si vědom toho, že se jedná o korupční prostředí. Proto jsem rád, že policie v tomto směru koná a budu jí poskytovat plnou součinnost," uvedl Šimral.

Související

Více souvisejících

Praha Karel Březina Petr Dolínek Česká pirátská strana dotace veřejné zakázky František Švarc (ODS)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy