Agresivní akt USA? Čeští politici se přou ohledně zabití Solejmáního

Zabití velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního byl mimořádný krok v komplikované situaci. ČTK to sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který očekává i íránskou reakci na americký útok. Situace na Blízkém východě se podle něj nyní dál zkomplikovala, ohroženy jsou úspěchy v boji proti mezinárodnímu terorismu.

"Letecké údery USA v Iráku vnímám jako mimořádný krok v komplikované situaci. O vině lidí by měly rozhodovat soudy, ale nejsem vojenský taktik. Zcela jistě ale tak jako vyvolal akci útok na (americkou) základnu a velvyslanectví (v Iráku), nezůstane bez odezvy ani cílené zabití (íránského) armádního důstojníka," uvedl Petříček. "Situace na Blízkém východě se tak dál komplikuje, místo aby se uklidňovala. Ohroženy jsou mimo jiné i křehké úspěchy v boji proti Islámskému státu a mezinárodnímu terorismu jako takovému," doplnil.

1/2 Primární je pro nás v této fázi bezpečnost vyslaných ?? pracovníků v Iráku, včetně diplomatické mise, vojáků a policistů. Letecké údery USA v Iráku vnímám jako mimořádný krok v komplikované situaci. O vině lidí by měly rozhodovat soudy, ale nejsem vojenský taktik.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) January 3, 2020

Pro českou diplomacii je nyní podle Petříčka hlavní prioritou zajistit bezpečnost vyslaných českých pracovníků v Iráku, včetně diplomatické mise, vojáků a policistů. Česko má v Iráku velvyslanectví v Bagdádu a generální konzulát v Irbílu, v zemi také působí výcviková jednotky českého chemického vojska a Vojenské policie.

"Soejmání určitě byl nebezpečný, ale zabít ho tímto způsobem k deeskalaci konfliktu s Íránem určitě nepřispěje," reagoval europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Popravdě, jsem rád, že alespoň @JoeBiden má rozum. Sulejmání určitě byl nebezpečný, ale zabít ho tímto způsobem k deeskalaci konfliktu s Íránem určitě nepřispěje. https://t.co/mOj2mPQrCF

— Mikuláš Peksa (@vonpecka) January 3, 2020

Americká armáda v noci na dnešek zabila v Bagdádu íránského generála Solejmáního a několik dalších osob včetně vlivného velitele iráckých milicí. Útok vyvolal ostrou reakci v Teheránu i v Bagdádu, neschvalují ho i jiné země a Írán stejně jako jeho spojenecké milice hrozí odvetou.

Útok na Solejmáního kritizoval ministr kultury a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Zabití íránského generála Solejmáního je nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu. (Americký prezident) Donald Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA," napsal na twitteru.

Kriticky se vyjádřil i místopředseda KSČM Stanislav Grospič. "Jde o další agresivní akt USA vůči suverénnímu státu, jímž Irák je. Tento akt může v zemi zmítané vnitřními rozpory a v celém regionu zasaženým válkou s Islámským státem vést k další eskalaci napětí a k dalšímu válečnému konfliktu," řekl s tím, že je nutné zabití Solejmáního odsoudit.

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) označil zabití Solejmáního za těžké, ale nutné rozhodnutí, protože Írán útočí na lodě a ropná zařízení v regionu a vyvíjí balistické zbraně. "V této chvíli by měla Evropa stát po boku Ameriky," uvedl na twitteru. Solejmáního označil za teroristu zodpovědného za smrt mnoha lidí.

Americkou operaci podpořil i europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož byl Solejmání dlouhodobě jedním z nejnebezpečnějších lidí v regionu. "V Iráku udržoval íránský vliv, velel podvratným operacím proti USA. Zahynul v konfliktu, který sám Írán aktivně vyvolal. Íránskou snahu o regionální hegemonii je třeba zastavit," uvedl.

Související

Donald Trump, 45. prezident USA

Irák vydal zatykač na Trumpa, viní ho z vraždy generála Solejmáního

Irácký soud dnes vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Viní jej z loňského zabití klíčového íránského generála Kásema Solejmáního a vlivného člena vedení proíránské milice v Iráku Abú Mahdího Muhandise. S odvoláním na iráckou justici o tom informovala agentura AP.

Více souvisejících

Kásem Solejmání Tomáš Petříček Stanislav Grospič Lubomír Zaorálek Jan Zahradil Jan Bartošek Írán Česká republika Mikuláš Peksa (Piráti)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 39 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy