Aktivisté protestují na Hradě, správa část areálu uzavřela

Zhruba 50 aktivistů se dnes večer sešlo na Pražském hradě, aby poukázali na liknavost a nečinnost vlády při řešení klimatické krize a jejích dopadů na Českou republiku. Takzvaný klimatický piknik, který pořádá hnutí Extinction Rebellion, měli původně v plánu uskutečnit na prvním nádvoří Hradu, policie ale velkou část areálu uzavřela. Aktivisté akci nakonec přesunuli na druhé nádvoří.

Podle příslušníka hradního policejního útvaru byla velká část prostoru uvnitř Pražského hradu uzavřena z "provozních a technických důvodů". Na dotaz ČTK konkrétní důvody uvést nechtěl. Organizátorům akce nabídl, že mohou protest uskutečnit buď na čtvrtém nádvoří, nebo za katedrálou sv. Víta. To ale účastníci akce odmítli a rozložili si deky a transparenty na druhém nádvoří, kde hodlají setrvat asi do 22:00.

Jeden z organizátorů ČTK řekl, že někteří z účastníků se pak plánují přesunout na čtvrté nádvoří, kde hodlají setrvat i po konci otevírací doby Hradu, což by podle přítomných policistů mohlo být kvalifikováno jako přestupek.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion pořádají akci na Hradě podruhé, poprvé se uskutečnila 26. června. Tehdy podle organizátorů žádné potíže s uzavřením prostoru nebyly. "Dnes je atmosféra úplně jiná," řekl zástupce protestujících. Dodal, že nyní jde kromě klimatických problémů také o to, aby si lidé stáli za svými občanskými právy.

Na Pražském hradě podle organizátorů protestují proto, aby využili autoritu prezidentského úřadu a symbolický rozměr Pražského hradu ke zvýšení povědomí o klimatické krizi v České republice.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Miloš Zeman politika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy