Alimenty pro seniory? Klausova Trikolóra chce změnit systém sociálních služeb

Péče o lidi, kteří potřebují pomoc, by se měla poskytovat v maximálním rozsahu v jejich domácnostech, prosazuje hnutí Trikolóra. Motivovat rodiny, aby byly ochotny službu vykonávat, chce tím, že hlavní pečující osobě z rodiny bude zajištěna dostatečná výše starobního důchodu.

Trikolóra by zároveň chtěla zavést alimentační povinnost rodinných příslušníků vůči příbuzným umístěným v domovech pro seniory a dalších zařízeních. 

Stát a kraje podle Trikolóry ročně vydávají přes tři miliardy korun na výstavbu domovů pro seniory. Péče v nich je dražší než péče v domácnosti, jež je financována z příspěvku na péči. Pobytová zařízení jsou financována z důchodů klientů, příspěvku na péči a z dotace z veřejných rozpočtů, celkové výdaje na péči jsou měsíčně přes 40.000 korun na osobu, uvádí hnutí.

Počet lidí v pobytových zařízeních každoročně roste. "Jednak je to způsobeno demograficky, jednak stylem, jak společnost žije," řekl předseda hnutí Václav Klaus mladší. Trikolóra tak chce více podporovat rodiny, aby se o příbuzné staraly v domácnosti. Zároveň chce ale zajistit dostatečné prostředky pro ošetřovatelky, aby se nestávaly případy jako údajné ponižování a nevhodné chování personálu ke klientům městského domova pro seniory Slunečnice v Ostravě.

"Vždy budou nějaká sociální zařízení dlouhodobé péče, protože ne každý člověk, který potřebuje pomoc, má rodinné zázemí. Ke zlepšení atmosféry a kvality služeb je nezbytné zajistit důstojné mzdy pracovníkům v sociálních službách. Dnešní výše mzdy pracovníka v sociální péči je něco málo přes 20.000 korun," uvedl Václav Krása, garant programu pro resort práce a sociální věci a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

Trikolóra hnutí občanů sociální péče Václav Klaus ml. Domov důchodců alimenty rodina důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 33 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy