ANO nedá důvěru Fialově vládě. Náš program je realistický, říká Fiala

Bývalé vládní hnutí ANO nebude hlasovat pro důvěru nové pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS). Ve Sněmovně to v debatě o vyjádření důvěry prohlásil šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. "My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany, slibuje to, co nikdy nemůže splnit, a místo konkrétních řešení nabízí otřepané fráze a nicneříkající floskule," prohlásil. Obvinil vládu, že se chce z krize dostat drastickými škrty jako v minulosti.

Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš. To je podle něj důvod, proč premiér Fiala ve svém novoročním projevu hovořil o tom, že pro Česko bude letošní rok jedním z nejsložitějších v historii. "Jestli někdo zažil složité období, tak to byla naše vláda,“ prohlásil. Česko naproti tomu podle něj zažívá jedno z nejlepších období své historie. Obvinil strany bývalé opozice, že jeho vládě celé období covidové pandemie házely klacky pod nohy a jako jediné v Evropě tuto situaci zneužívaly.

Odmítl také, že by jeho bývalá vláda mohla za nynější růst cen, který je podle něj dán mezinárodními vlivy. Odmítl, že by inflaci způsobil jeho kabinet, když dal peníze lidem. Prohlásil, že pokud bude nová vláda škrtat, tak v kombinaci s "těmi teoretiky z České národní banky“, kteří podle Babiše ničí ekonomiku i občany, nastane katastrofa. Vláda podle něj nedokáže zkrotit inflaci ani dosáhnout slibovaných úspor bez drastických škrtů. Musela by podle něj sahat lidem na peníze, škrtat peníze na obranu nebo výstavbu dálnic.

Babiš ve svém projevu kritizoval Českou národní banku, která podle něj jako jediná centrální banka v Evropě i na světě stále navyšuje úrokové sazby. Hovořil o „Rusnokově drahotě“ a varoval, že lidem se prodraží hypotéky. Postup ČNB označil za katastrofu a tvrdil, že svým postupem zasadí ránu ekonomice i občanům.

Fiala (ODS): Program vlády je realistický, kabinet není populistický

Premiér Petr Fiala (ODS) označil před poslanci program své koaliční vlády za realistický. Kabinet není populistický a neslibuje nic, co by nemohl splnit, uvedl ministerský předseda v úvodu jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě. Jejím cílem je podle něho dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Program ukazuje, kudy se na tuto cestu vydat, řekl premiér.

Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. "Naše země si nemůže dovolit žádné další zpoždění," řekl. Zmínil v této souvislosti důchodovou reformu a výstavbu nových jaderných zdrojů energie, v jejichž kombinaci s decentralizovanými obnovitelnými zdroji kabinet vidí zajištění energetické soběstačnosti Česka. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.

Vláda podle premiéra nemůže hospodařit na dluh. Případná úsporná opatření ale budou maximálně sociálně citlivá a nedotknou se priorit ve vzdělávání, ve zdravotnictví a v sociální péči, ujišťoval Fiala. "Stát má šetřit na sobě, nikoli na občanech," zdůraznil.

Před poslanci mluvil například o výstavbě dálnic, o podpoře inovací v průmyslu tak, aby Česko nebylo "montovnou pro vyspělejší ekonomiky" a o výstavbě bytů. Do konce volebního období by se jich mělo podle premiéra stavět ročně o 10.000 navíc. K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho "účelové zaklekávání" podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.

Očekává se, že debata před hlasováním potrvá několik hodin. Aktuálně jsou do ní přihlášeny tři desítky poslanců. Předpokládá se, že Fialův kabinet ODS, STAN. KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů důvěru navzdory absencím několika koaličních poslanců získá. Koalice - i vzhledem k opozičním omluvám - má v dolní komoře pohodlnou většinu hlasů. K vyslovení důvěry navíc stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy