Češi se do politiky nehrnou. ANO ztrácí členy, opoziční strany si vedou lépe

Tradiční české politické strany, mezi něž patří například KSČM nebo KDU ČSL, se od loňského roku potýkají s úbytkem členstva. Ostatní naopak hlásí buď růst nebo stagnaci. Výjimkou z tohoto trendu jsou vládní ANO a opoziční SPD Tomia Okamury.

Babišovo hnutí hlásí více než desetinovou ztrátu straníků, kterou lze patrně připisovat zrušení brněnské organizace kvůli korupčnímu skandálu. Loni měla současná nejsilnější a koaliční strana 3271 členů, nyní jich je o 400 méně. ANO po zrušení své brněnské organizace hlásí 2861 členů s příbytkem 215 lidí. Informoval o tom server Novinky.cz

"Naším cílem není, aby počty členů byly co nejvyšší, a proto se také už delší dobu nezaměřujeme na zakládání nových organizací. V minulém roce jsme naopak rušili kromě brněnské organizace třeba i kladenskou nebo místní na Praze 7,“ vyjádřil se k tomu manažer ANO Jan Richter.

Nejpočetnější stále komunisté

Zato SPD se potýká s doslova rostoucím počtem členů, jichž je podle její mluvčí Barbory Zeťové 6459. Meziročně si tedy polepšila o dva tisíce straníků. 

Status člena se přitom získává velmi obtížně. Musí se na něj čekat dva roky, přičemž je zapotřebí také souhlas předsednictva. Nejvíce straníků má momentálně KSČM, v jejíž řadách bylo v lednu 31 456 lidí. Komunisté nicméně i tak o své příslušníky přicházejí. "Pokles je asi 2500 členů proti loňsku,“ konstatoval místopředseda strany Petr Šimůnek.

Druhou nejpočetnější stranou je KDU-ČSL, která má ale taktéž problémy s úbytkem straníků, jichž v loňském roce ztratila tisíce. Loni jich měli 22 707, nyní došlo k poklesu na 21 706. Mluvčí strany Kateřina Procházková konstatovala, že příčinou byl hlavně vysoký věk.

"V roce 2019 zemřelo celkem 533 členů. Nejvíce lidí ubylo v Jihomoravském kraji, a to 291 členů, z toho 139 členů bohužel zemřelo,“ objasnila s optimistickou poznámkou, že se lidovcům podařilo například v Moravskoslezském kraji získat 62 nových členů. 

Třetí stranou s nejpočetnější členskou základnou jsou sociální demokraté, v jejichž řadách bylo v dubnu 15 624 členů, přičemž i oni mají problémy s jejich odchodem. V roce 2018 jich měla 19 tisíc ve srovnáni s 21 356 před čtyřmi lety. Aktuální statistiky ČSSD zatím nezveřejnila.

V případě ODS hovoříme o 13 až 14 tisících členů. Její mluvčí Václav Smolka se nechal slyšet, že na začátku roku bylo ve straně 13 600 lidí, a tudíž se ve srovnání s předcházejícím obdobím jednalo o úbytek o několik stovek. 

Zato momentálně málo politicky zastoupené TOP 09 a STAN od loňského roku naopak posílily. Starostové a nezávislí měli loni v červnu 1394 a letos už 1653 členů. Podle jejich mluvčího došlo k nejvýraznějšímu nárůstu počtu přihlášek v listopadu 2019, kdy byla také spuštěná intenzivní náborová kampaň. 

S problémem se získávání nových straníků se nepotýká ani TOP 09, která sice loni přišla o cca 350 lidí, ale letos se jí podařilo oslovit 144 nových členů, přičemž dalších 117 podalo žádost o členství.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika Hnutí ANO KSČM KDU - ČSL Svoboda a přímá demokracie (SPD) top 09 Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 25 minutami

před 33 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy