AntiCovid tým: Babišova vláda není připravena na růst epidemie

Vláda podle expertního týmu koalice Spolu nemá připravená opatření proti sílící epidemii covidu a neposkytla opozici potřebná data. V prohlášení, které AntiCovid tým dnes poskytl novinářům, experti uvádí, že bez znalostí dat nemohou aktivně podpořit stanoviska připravovaná ministerstvem zdravotnictví.

K jejich zapojení do rozhodování vyzval minulý týden premiér končící vlády Andrej Babiš (ANO). Proti kritice se na twitteru ohradil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj má tým krizové scénáře a strategii od čtvrtka, každý den z ministerstva odcházejí také data, analýzy a predikce vývoje.

"Jako AntiCovid tým jsme neobdrželi žádnou platnou strategii boje s covidem-19. Nemáme přístup k prediktivním analýzám. Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek, a to včetně plánu navyšování kapacit při nárůstu počtu nemocných," uvedli. Vláda podle AntiCovid týmu nemá jasný plán ani cíl, jak nadále epidemii řešit a nemá připravená opatření reagující na narůstající počet nemocných.

V reakci na to na twitteru zveřejnila Chytrá karanténa odkaz na přehledy kapacit lůžkové péče, které se každý den aktualizují. Proti kritice se ohradil také Vojtěch. "Každý den odchází z ministerstva zdravotnictví datové sady a analýzy a predikce o vývoji epidemie, které připravuje ředitel ÚZIS (Ústavu zdravotnických informací a statistiky) Ladislav Dušek. Krizové scénáře a strategii má tým již od čtvrtka. Pokud AntiCovid týmu něco chybělo, stačilo napsat," uvedl ministr a vyzval koalici, aby začala epidemii řešit.

AntiCovid tým preferuje zkrácení karantény na pět až sedm dní zakončenou PCR testem, zvýšení kapacity trasování na 5000 za den na konci října s možností rozšíření na 10.000 denně a pokračování dobrovolného testování hrazeného pojišťovnami. Podporuje také prodloužení bezinfekčnosti po prodělání covidu z nynějšího půlroku na rok. Při nárůstu počtu nemocných podporuje lokálně zavedení povinného testování ve školách a firmách.

"Pozitivitu protilátek považujeme za známku ochrany proti covidu-19. Laboratorní skupina centrálního řídícího týmu by měla definovat podmínky uznání do konce října 2021," uvedli v prohlášení.

Cesta k normálnímu životu vede podle expertů Spolu jen prostřednictvím očkování. Doporučují spustit aktivní kampaň na podporu očkování u dosud neočkovaných, aktivně podporovat třetí dávku vakcinace u osob nad 50 let a vybraných profesních skupin, například u zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách a učitelů. Je podle nich třeba také podpořit očkování studentů v kampusech a na fakultách a zavést bezúplatné očkování cizinců a agenturních pracovníků ve všech očkovacích centrech. Vakcíny by pak měly být dostupné pro praktické lékaře i door-to-door očkování.

Celkový lockdown AntiCovid tým odmítá, přednost by dal lokálním opatřením, která by měla být uplatňována za základě předem dané strategie. Tu podle nich ministerstvo nezvládlo připravit ještě před prázdninami.

V pondělí byl v Česku zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 od konce dubna a šíření nemoci prudce zrychlilo. Přibylo 2521 nakažených koronavirem, což je skoro dvakrát více než za předchozí pondělí. Výrazně stoupají i počty hospitalizovaných a množství úmrtí nemocných. V nemocnicích je 544 lidí s covidem-19, tedy nejvíce od konce května. Zemřelých lidí s covidem-19 bylo jen za poslední týden 54, což je o deset více než za celé září.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy