Anticovid tým: Velká očkovací centra jsou nezbytná, měl by vzniknout registr lékařů

Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 žádá vytvoření registru lékařů, kteří by byli ochotni se nad rámec svých povinností zapojit do práce velkých očkovacích center. Lidé, kteří budou například doprovázet své rodiče na očkování proti koronaviru, by podle takzvaného Anticovid týmu měli mít nárok na úlevy, třeba pracovní volno. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Velká očkovací centra jsou podle týmu nezbytně nutná pro zvládnutí vakcinace v co nejkratším čase. "Určitě chceme, aby se zároveň podařilo vytvořit registr těch lékařů, kteří by byli ochotni nad rámec svých běžných povinností, ať už jde o dětské nebo dospělé praktiky, zapojit se do práce velkých očkovacích center," uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Nutné je podle něj také vybavit centra dostatečným počtem administrativních pracovníků. V tom vidí prostor pro spolupráci s městy a obcemi.

Místopředseda TOP 09 Lukáš Otys doplnil, že Anticovid tým trvá na transparentnosti, co se týče počtu očkovaných lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý uvedl, že by jeho úřad měl každý čtvrtek zveřejňovat týdenní údaje o dodávkách vakcíny a počtu očkovaných.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Celkem jde podle ministra asi o 600.000 lidí. Jen lidí nad 80 let je v Česku zhruba 441.100.

Následně budou mezi prioritními skupinami také praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému. Podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného je důležité, aby se brzy dostalo také na pedagogy i nepedagogické pracovníky ve školách.

Opoziční tým by souhlasil s úpravou, že by v nižších stupních protiepidemického systému PES byly některé aktivity, například návštěva kulturní či sportovní akce, umožněny lidem s negativním testem na covid-19 nebo očkováním. "Koneckonců i v zahraničí při vstupu na některá utkání dávno testování všech diváků fungovalo. Pokládáme to za rozumnou, správnou cestu, aby v tomto směru plošné testování zajistilo prevenci před dalším šířením nákazy," řekl Kupka.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Martin Kupka (ODS) ODS top 09 KDU - ČSL lékaři zdraví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy