Audity k Babišovi? Dostálová se grilovat nedá, senátorům poslala řízný dopis

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) odmítla pozvání na schůzi senátní komise k návrhům auditů Evropské komise, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO).

Klára Dostálová v dopise, který má ČTK k dispozici, předsedovi komise Zdeňku Nytrovi (ODS) napsala, že ministerstvo nepokládá za šťastné "narušovat dvoustranný proces mezi auditorem a auditovaným". Členové komise chtěli, aby je Dostálová seznámila s připomínkami k návrhu jedné z auditních zpráv.

Dostálová napsala, že připomínky nezpracovávala a ani s nimi nebyla seznámena, dostala jen obecné informace. "Nemohu na předmětné jednání vyslat ani zástup v podobě úředníků, kteří na připomínkách k návrhu pracovali, protože jsou vázáni mlčenlivostí," stojí v dopisu.

Ministryně už dříve uvedla, že její úřad "rozporoval každou větu" v návrhu auditní zprávy, která se týká možného Babišova střetu zájmů a dotací pro holding Agrofert. Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

Dostálová navíc stále trvá na tom, že ministerstvo s ohledem na evropské předpisy a stanoviska Evropské komise nemůže senátorům návrh auditní zprávy ani reakce na něj poskytnout. Ministerstvo se, jak uvedla, zcela rozchází s Nytrovou interpretací vyjádření Evropské komise z počátku září, podle kterého nezakázala úřadům, aby senátorům návrhy prověrek poskytla.

Aktuálně @ZdenekNytra, předseda senátní komise k auditním zprávám: EK nezakázala ministerstvům, aby nám poskytla auditní zprávy. Ministerstva jednala svévolně. Naší komisi nezbývá než opětovně požádat o auditní zprávy a o reakce na ně. https://t.co/iPuDkaVfhG pic.twitter.com/oIGUWGLTZF

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) September 5, 2019

"Senát je v tomto případě třetí stranou; tudíž nemám oprávnění seznamovat ho s návrhy auditních zpráv nebo s reakcemi na ně," napsala Nytrovi Dostálová. Komisi nabídla účast odborníka na dotace, který by senátory mohl informovat o čerpání evropských fondů, o nastavení dotačního systému a o vyjednávání pro nové rozpočtové období unie.

Související

Více souvisejících

Klára Dostálová Zdeněk Nytra (ODS) Senát ČR Ministerstvo pro místní rozvoj Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy