Babiš a Havlíček zamíří na Ukrajinu, budou se řešit i vztahy s Ruskem

Premiér Andrej Babiš (ANO) navštíví příští týden Ukrajinu. Do Kyjeva ho na dvoudenní cestu v pondělí a úterý doprovodí vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a mise 85 podnikatelů. Součástí cesty je setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a připravuje se i jednání s premiérem Oleksijem Hončarukem, vyplývá z materiálu s informacemi pro vládu.

Hlavním cílem oficiální návštěvy má být vyjádření podpory územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny, ale i dalšímu přibližování Ukrajiny a Evropské unie. "Zvláštní důraz bude kladen na podporu reformnímu úsilí nynější ukrajinské vlády se zvláštním důrazem na pokrok v oblasti vlády práva. Velká pozornost bude věnována rovněž rozvoji česko-ukrajinských bilaterálních vztahů, především jejich ekonomické dimenzi," stojí v materiálu pro ministry.

Babiš dnes novinářům po návštěvě areálu České pošty v pražských Malešicích řekl, že z Česka už na Ukrajině delší dobu nikdo nebyl, takže témat bude řada. "Ukrajina je pro nás důležitá, hlavně pro naše podnikatele a firmy, bude tam delegace asi 80 firem, máme i programy na zaměstnávání ukrajinských občanů," uvedl. Mezi tématy podle něj budou i vztahy Ukrajiny s Evropskou unií a Ruskem.

Kromě politických schůzek se Zelenským, Hončarukem a předsedou sněmovny Dmytrem Razumkovem se bude Babiš společně s Havlíčkem účastnit česko-ukrajinského obchodního fóra. Podnikatelskou misi vede prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ukrajina je 20. největším partnerem Česka v zahraničním obchodu. Podle Hospodářské komory nabízí pro české podnikatele největší příležitosti v civilním leteckém průmyslu, dopravním průmyslu a infrastruktuře, energetice, vodohospodářství, obranném průmyslu či strojírenství.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula musel v Kyjevě před dvěma týdny vysvětlovat přítomnost prokremelských Tatarů na Pražském hradě při oslavách 28. října. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Tatary na Hrad nezval, přišli tam podle něj jako doprovod Rusínů, kteří pozváni byli. Server Deník N ale uvedl, že pozvánky z Hradu byly adresovány přímo členům prokremelského spolku.

Světová rada Podkarpatských Rusínů se následně prostřednictvím svého místopředsedy omluvila Zemanovi za předchozí tvrzení aktivistů, že Zeman při jednání s delegací řekl, že uznává Moskvou obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že Zeman nadále považuje anexi ukrajinského Krymu za protiprávní.

Podle údajů ministerstva práce mělo na konci loňska v Česku zaměstnání 121.086 lidí z Ukrajiny. Tvořili tak přes pětinu zahraničních zaměstnanců v ČR. Kabinet letos v červnu rozhodl o zdvojnásobení kvóty pro přijímání ukrajinských pracovníků v takzvaném režimu Ukrajina z 19.600 na 40.000 ročně. Projekt má přivést kvalifikovanější síly. Koncem října pak vláda schválila možnost udělit 1500 mimořádných pracovních víz ročně pro Ukrajince, kteří by mohli pracovat v zemědělství nebo potravinářství.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Karel Havlíček Ukrajina Česká republika Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Oleksij Hončaruk

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy