"Je to soutěž, kdo je dřív vzhůru." Opozice kritizuje Babiše s Havlíčkem

Ministr Karel Havlíček (ANO), který šéfuje dvěma resortům, a to dopravě a průmyslu a obchodu, se dostal do nemilosti poté, co začalo přibývat vlakových neštěstí. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se však za něj postavil s tím, že se jedná o velice pracovitého člověka, který vstává už ve čtvrt na pět, tedy dříve než on sám. To se teď stalo terčem vtipů z řad opozice.

"Mohl by pan premiér a Úřad vlády pravidelně zveřejňovat, kdy členové jeho vlády chodí spát a kdy vstávají?," tázal se v interview pro CNN Prima NEWS předseda lidovců Marian Jurečka s komentářem: "Protože to teď začíná být asi jediný parametr, kterým pan premiér hodnotí úspěšnost daného ministra.“

"Andrej Babiš brání práci ministra Havlíčka tím, že vstává ve čtvrt na pět. To bylo pořád řečí o vládě odborníků a ona je to vlastně soutěž, kdo je dřív vzhůru,“ vyjádřil se k pomyslnému soutěžení, kdo dřív vstává z postele, lídr občanských demokratů Fiala.

Na premiérovými slovy nenechala nit suchou ani poslankyně STAN Věra Kovářová. "Všichni se asi shodnou na tom, že lokomotivu by nevyspalý člověk řídit neměl, protože to smrdí průšvihem, zato republiku, tu naši rekordmani se spánkovou deprivací řídit mohou,“ nechala se slyšet.

Z Babiše a ranního budíčku jeho ministrů si netropí šašky pouze politici, nýbrž i veřejnost. Na Facebooku byla například založená recesistická skupina nesoucí název "Podpora ekonomiky buzením ministra Havlíčka každý den už ve 2:15". Jenom k pondělnímu odpoledni se dočkala reakce 1900 uživatelů této sociální sítě.

Dotaz týkající se ministra dopravy byl premiérovi položen před jeho cestou na summit EU do Bruselu, kam se vydal minulý čtvrtek. Opozice Babišovi vyčítá, že Karel Havlíček sedí na dvou židlích, a tudíž není schopen zvládat své povinnosti. Jedná se o kritiku z řad TOP 09 a Pirátské strany. 

"Vstává o půl hodiny dříve než já, ve čtvrt na pět. Když se staly ty nehody, okamžitě tam jel. Každý máme nějaký tah na branku. Pan Havlíček dělá maximum, máme největší investice. Někdy mám z těch vašich otázek pocit, že by měl Havlíček řídit všechny vlaky v zemi,“ vyjádřil se předseda vlády ke kumulaci dvou ministerských funkcí, v níž nevidí žádný problém. Ministra dopravy i průmyslu a obchodu považuje za nejpracovitějšího člena svého kabinetu.

Havlíček se po několika nehodách rozhodl založit komisi pro bezpečnost na železnici, k jejímuž prvnímu zasedání došlo minulý týden. Jedním z opatření byly větší investice do lokálních tratí.

V komisi zasedá 16 členů, mezi nimiž nechybí zástupci drážního odboru, Správy železnic, Drážní inspekce, Drážního úřadu, Českých drah a ČD Cargo a dva představitelé akademické obce, kteří jsou v kontaktu s odbory, a scházejí se jednou za 14 dní.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Andrej Babiš železnice Ministerstvo dopravy ministerstvo průmyslu opozice

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy