Babiš bude chtít, aby Zeman pandemický zákon podepsal již v pátek

Pokud Senát vrátí Poslanecké sněmovně upravený pandemický zákon a ta ho v pátek schválí, premiér Andrej Babiš (ANO) bude chtít přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby ho ještě v pátek podepsal. Řekl to dnes předseda vlády, informoval ČTK úřad vlády. O otázce pandemického zákona chce Babiš se Zemanem mluvit na dnešní schůzce ústavních činitelů k diplomacii, která začala na Pražském hradě krátce po 14:00.

Zástupci vlády dnes jednali s opozicí o dalším postupu při boji s koronavirovou pandemií. Tématem byl i pandemický zákon, který minulý týden schválila Sněmovna. Senátoři jsou ale s jeho zněním nespokojeni a mluví o jeho pozměnění.

"V Senátu to zatím nevypadá, jak jsme předpokládali, jak opozice slibovala, uvidíme zítra (ve středu), jak to vyjednávání dopadne a za jakých podmínek se vrátí zákon do Sněmovny," řekl Babiš. Předpokládá, že bude potřeba svolat mimořádné zasedání Sněmovny na páteční ráno.

Nouzový stav, na který by měl pandemický zákon navázat, platí do 27. února. Aby zákon začal včas platit, je podle premiéra třeba, aby ho Zeman ještě v pátek podepsal. Vyjít také pak ještě musí ve sbírce zákonů.

Prezidenta chce premiér o situaci informovat na dnešní schůzce ústavních činitelů. Babiš nechce připustit možnost, že by se zákon včas nepodařilo schválit.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ke schůzce s opozicí dnes na twitteru uvedla, že se shodli na rychlém přijetí pandemického zákona, což podle ní všichni zástupci opozice potvrdili. "A to je dobrá zpráva pro stabilitu země v nelehké době," uvedla.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman zákony

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy