Babiš by podle většiny lidí neměl být tváří očkování, ukázal průzkum

Většina lidí se domnívá, že premiér Andrej Babiš (ANO) by neměl být hlavní postavou očkování proti koronaviru v Česku. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi (ČT). Lidé také chtějí mít možnost vybrat si vakcínu, kterou budou očkováni. Již v sobotu ČT zveřejnila část průzkumu, podle níž v zemi přibylo zastánců očkování.

Babiš na konci prosince oznámil, že na očkování v České republice bude jako koordinátor dohlížet on sám. Podle 60 procent Čechů by ale premiér hlavní postavou vakcinace být neměl. Opačný názor má 22 procent dotázaných. Necelá pětina lidí se pak nedokázala přiklonit ani k jednomu názoru.

Dvě třetiny lidí se domnívají, že by měla existovat možnost vybrat si vakcínu. Pouze 12 procent veřejnosti míní, že taková volba být nemá. V Česku se očkuje vakcínou od firem Pfizer a BioNTech a látkou od společnosti Moderna. Počítá se také s vakcínami od firmy Astra Zeneca, která zatím není pro použití v EU schválena.

Češi se ale rozcházejí v názoru na to, zda by mělo být cestování do zahraničí umožněno pouze naočkovaným lidem. Souhlasí s tím 39 procent dotázaných, proti je 43 procent respondentů.

Očkovat proti nemoci covid-19 by se nyní nechalo 58 procent lidí, a to hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Zhruba čtvrtina oslovených by si vakcínu aplikovat nenechala většinou proto, že jí nedůvěřuje. Procento dotázaných už injekci dostalo.

Přístup kabinetu k očkování vnímá podle výsledků průzkumu pozitivně čtvrtina oslovených lidí, naopak negativně ho hodnotí skoro polovina respondentů. Dvě třetiny dotazovaných také uvedly, že se setkaly s dezinformacemi ohledně očkování.

Průzkum se uskutečnil od 16. do 19. ledna, zúčastnilo se ho 1011 lidí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš očkování průzkumy STEM/MARK Česká televize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy