Babiš: Česko má zájem o nákup léku proti covidu od Regeneronu

Česko má zájem o nákup léku proti nemoci covid-19 od americké firmy Regeneron. Na dotaz ČTK to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jde o lék na bázi monoklonálních protilátek, který jako první v Evropské unii hodlá nasadit Německo. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kláry Brunclíkové jde o neregistrovaný lék, který je nadějný, zatím ale nemá definitivně potvrzenou účinnost při léčbě covidu.

"Hledáme kontakt na výrobce. Máme o to zájem, budeme se snažit to nakoupit," řekl ČTK Babiš.

Podle mluvčí SÚKL může neregistrovaný lék pro použití za pandemie povolit ministerstvo zdravotnictví, jako to dříve udělalo například s experimentálním lékem Remdesivir. "Je nutno si ale uvědomit, že se sice jedná o nadějné léky, prozatím ale nemají definitivně potvrzenou účinnost při léčbě covidu-19," uvedla Brunclíková.

Registraci nemůže léku vydat každý stát sám, stejně jako u vakcín proti covidu-19 by musela registraci udělit Evropská komise na základě stanoviska Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Experimentální léčbu přípravkem od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump. Německo nakoupilo podle nedávného vyjádření německého ministra zdravotnictví Jense Spahna 200.000 dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (v přepočtu téměř 10,5 miliardy korun). Hodlá je nasadit na univerzitních klinikách. Nové léky mají podle Spahna pomoci u rizikových pacientů v rané fázi nemoci předejít jejímu těžkému průběhu.

Monoklonální protilátky se vyrábějí v laboratoři a mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. Podle německého ministerstva zdravotnictví studie ukazují, že by podávání těchto léků mohlo pomáhat při omezování množství viru v těle, což by mělo pozitivní vliv na průběh nemoci. Německé ministerstvo zdravotnictví zajistilo podle německého nedělníku Bild am Sonntag léky od dvou amerických firem. Jde o přípravky Casirivimab/Imdevimab od firmy Regeneron a o protilátku Bamlanivimab, kterou vyvinula farmaceutická společnost Eli Lilly.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy