Babiš dorazil na zámek v Lánech na jednání s prezidentem Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil na zámek v Lánech na jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzka se koná den po konci voleb, ve kterých vládní hnutí ANO skončilo druhé za koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09. Podle předsedy vlády by se však neměla dnešní schůzka v Lánech týkat povolebního vyjednávání.

Původně byla schůzka Zemana a Babiše ohlášena na dnešní večer, kvůli prezidentově nemoci ale nebylo její konání jisté. Zeman s ohledem na svůj zdravotní stav zrušil účast v debatě na CNN Prima News a v jejím termínu se nakonec schází s Babišem. "Schůzka není o (povolebních) rozhovorech, byla plánovaná. Jak mi sdělil Hrad, rozhovory začnou až ve středu," uvedl v sobotu Babiš.

Zeman rovněž chystá prohlášení k volbám, které dnes Hrad zveřejní na webu a sociálních sítích. Prezident před volbami opakovaně uvedl, že pověří jednáním o vládě předsedu nejsilnějšího poslaneckého klubu. Ten bude mít v nové Sněmovně hnutí ANO.

Strany Spolu však s další koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých uzavřely v sobotu večer memorandum, podle kterého pětice subjektů chce vytvořit společnou vládu. Prezidenta požádaly, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení vlády.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy