Babiš doufá ve spolupráci s hejtmany, většina jich nejspíš z ANO nebude

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš doufá ve spolupráci s novými hejtmany, i když většina bude z opozice. V rozhovoru pro Rádio Z dnes uvedl, že do koaličních jednání v krajích zasahuje příkaz opozičních centrál obejít ANO.

"Údajně mají jasný příkaz obejít ANO, je to příprava na sněmovní volby," řekl a doplnil, že ho to mrzí, protože programově má ANO se stranami mnoho společného.

"Většina hejtmanů bude z opozice, uvidíme, zda s námi budou spolupracovat," konstatoval. Doplnil, že vláda v posledních letech investovala do oprav silnic nižších tříd, které jsou ve správě regionů, a zaplatila v krajích i ochranné pomůcky či odměny záchranářů a pracovníků v sociálních službách za práci v době koronaviru. Babiš zopakoval, že vázla komunikace mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví, což má vyřešit vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jako šéf Ústředního krizového štábu.

Kraje nyní zastupuje v krizovém štábu i vládní radě pro zdravotní rizika hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). ČTK v úterý řekl, že nové hejtmany svolá k jednání Asociace krajů, až budou ustavena zastupitelstva a noví hejtmani zvoleni. Předpokládá, že se tak stane nejdřív v listopadu. Asociace si pak zvolí nové vedení.

Zatím je po krajských volbách zřejmě rozhodnuto, kdo povede kraj, v devíti regionech. Hnutí ANO, které letošní volby vyhrálo v deseti ze 13 regionů, má zatím jisté dva hejtmany. V čele Moravskoslezského kraje stane opět Ivo Vondrák (ANO), koaliční dohodu podepsali zástupci koalice v úterý, v Ústeckém kraji dnes uzavřelo ANO memorandum s druhou ODS a Spojenci pro kraj. Hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Hejtmana by mohlo mít hnutí ANO ještě v Plzeňském, Zlínském a Karlovarském kraji, kde se o možných koalicích stále jedná. V Pardubickém, Jihočeském a v Jihomoravském kraji a na Vysočině sice ANO zvítězilo, ale obešly ho další strany, které utvořily koalice bez ANO. Koalice jsou dohodnuté také ve třech krajích, kde hnutí ANO nevyhrálo.

Hejtmani varují před výpadkem příjmů krajských nemocnic

Asociace krajů varuje před tím, že krajské nemocnice přijdou o peníze z úhrad, protože kvůli nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru musí omezovat svou další činnost. Asociace to po dnešní videokonferenci hejtmanů, které se účastnil i šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD), uvedla v tiskové zprávě. Hejtmani chtějí problematiku řešit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

Regionální nemocnice musí podle hejtmanů omezovat hrazené výkony kvůli tomu, že narůstá počet pacientů i zdravotníků nakažených covidem-19. Nemohou tak naplnit plány, s kterými počítá úhradová vyhláška. "Pokud musí naše nemocnice omezovat plánované výkony, snižují se automaticky úhrady a nemocnice nebudou schopny naplnit 80 procent plánované produkce, jak to stanovuje vyhláška," uvedl v tiskové zprávě místopředseda asociace Jiří Běhounek (za ČSSD).

Záležitost chtějí hejtmani řešit s Prymulou. Pro potřeby ÚKŠ zase kraje zmapují informace o tom, jaké jsou v nemocnicích záložní kapacity. Hamáček dnes po zasedání štábu řekl, že ÚKŠ jedná s Prahou o zajištění dodatečných lůžkových kapacit, později chce podobná jednání vést i s ostatními 13 kraji. Hamáček naopak hejtmany informoval o tom, že kvůli zajištění zdravotnického personálu bude nutné nařídit pracovní povinnost medikům.

S Prymulou chtějí hejtmani projednat i činnost praktických lékařů. "Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) zdůraznil, že v regionu postupně praktičtí lékaři uzavírají ordinace a s pacienty komunikují telefonicky, což může ve výsledku znamenat i zanedbání vážného onemocnění a újmu na zdraví," uvedla asociace v tiskové zprávě.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš kraje Hejtmani

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy