Babiš doufá, že Senát nebude a priori proti vládě

Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval úspěšným kandidátům do Senátu. Slabý výsledek jeho hnutí ANO, které získalo jeden mandát, ho nepřekvapil. Babiš doufá, že pokud by předsedou Senátu dál nebyl Miloš Vystrčil (ODS), příští šéf komory bude spolupracovat s vládou a nebude "dělat politiku".

Babiš řekl, že se dnes věnoval situaci kolem covidu-19 a volby příliš nesledoval. Jako jediný z kandidátů ANO uspěl tento a minulý týden Ondřej Feber (ANO) ve volebním obvodu Karviná. "Hnutí ANO se nikdy nedaří ve volbách do Senátu, takže to pro mě není žádné překvapení," konstatoval Babiš.

Doufá, že Senát nebude místem opozice, které a priori odmítá všechno, co navrhuje vláda. "A pokud bude změna na místě předsedy, doufejme, že to bude člověk, který bude chtít spolupracovat s vládou, a ne dělat politiku," řekl.

Babiš v poslední době Vystrčila kritizoval za jeho srpnovou cestu na Tchaj-wan. Označil ji za vzkaz předsedy Senátu před senátními volbami. Nelíbilo se mu také, že Vystrčil v projevu na Tchaj-wanu ocenil hnutí Milion chvilek, organizátora protivládních demonstrací.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Senát ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy