Babiš je favoritem na šéfa ANO, prvním místopředsedou by mohl být Havlíček

Bývalý premiér Andrej Babiš obdržel před sobotním celostátním sněmem hnutí ANO nominaci ze všech 14 krajů na funkci předsedy, kterou obhajuje. Na pozici prvního místopředsedy získali nominaci bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a bývalá ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, jež se však chce ucházet jen o post řadové místopředsedkyně.

ČTK dnes nominace a vyjádření Schillerové poskytlo hnutí ANO.

Funkční období vedení a dalších orgánů ANO trvá do 17. února. Původně se měl republikový sněm uskutečnit koncem loňského ledna, odložen byl ale kvůli koronavirové pandemii.

Havlíček obdržel nominaci na prvního místopředsedu v deseti krajích, Schillerová ve dvou. "Účastnila jsem se několika nominačních sněmů, kde jsem potvrdila svůj zájem kandidovat na post řadové místopředsedkyně, a to platí. Za nominace na první místopředsedkyni děkuji, vážím si jich, ale takovou ambici, i vzhledem ke spoustě práce v Poslanecké sněmovně, nemám," sdělila.

Na řadové místopředsedy obdrželo nominaci osm členů, mimo jiné dosavadní místopředseda a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, který ČTK potvrdil, že se o funkci bude ucházet. Nejvíc nominací získala Schillerová, dále bývalý šéf Sněmovny a aktuální místopředseda ANO Radek Vondráček, který se ale podle dřívějšího vyjádření pro ČTK chce soustředit spíše na pozici předsedy sněmovního ústavně-právního výboru, a moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák.

Dalšími nominanty na místopředsedu jsou Havlíček, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ostravský primátor Tomáš Macura a s nominací z Olomouckého kraje též Jaroslav Faltýnek, bývalý první místopředseda hnutí. V říjnu 2020 na pozici rezignoval po nočním setkání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být podle protikoronavirových opatření zavřená.

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která je místopředsedkyní hnutí nepřetržitě od roku 2015, podle nedávného vyjádření pro ČTK nominace na krajském sněmu také obdržela, ale nepřijala je.

Na pozici člena předsednictva má nominaci 15 zástupců ANO. Jsou jimi Brabec, Mračková Vildumetzová, Schillerová, Vondráček, Vondrák a dále zlínský hejtman Radim Holiš a poslanci Jaroslav Bžoch, Jana Pastuchová, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk, David Kasal, Jan Volný, Josef Bělica, Josef Kott a Zuzana Ožanová.

Podle stanov hnutí má předsednictvo předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři místopředsedy a dalších až osm členů. Aktuálně má kromě předsedy Babiše tři řadové místopředsedy a sedm dalších členů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Hnutí ANO Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy