Babiš: Johnson je charismatický vůdce, Corbyn by měl odstoupit

Jako vítězství charismatického lídra hodnotí Andrej Babiš volební úspěch konzervativců v čele s Borisem Johnsonem ve čtvrtečních britských parlamentních volbách. Před novináři na summitu Evropské unie český premiér řekl, že odchod Británie z evropského bloku je nyní definitivní, což je "škoda pro Evropu". Podotkl však, že přechodné období, během kterého se bude Británie nadále řídit unijními pravidly, může trvat až do konce roku 2022.

"Je jasné, že Velká Británie odchází. Otázka je, kdy definitivně, protože vlastně do června příštího roku se dá to přechodné období prodloužit o dva roky. A pokud by Velká Británie požádala, tak ten definitivní odchod by byl vlastně až za dva roky," uvedl Babiš.

Gratuluji @BorisJohnson a @Conservatives k drtivému vítězství v parlamentních volbách ?? Zvítězil charismatický lídr, moje krevní skupina. Získal silný mandát dokončit brexit. ČR ztrácí silného spojence v EU, což je mi líto.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) December 13, 2019

V dohodě o brexitu je zakotvené přechodné období trvající do konce roku 2020, o jeho případném prodloužení se ale musí rozhodnout už za necelých sedm měsíců.

Johnson podle českého premiéra ve volbách "vyhrál s brexitem", zatímco lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn by měl odstoupit.

Hlavní britská opoziční strana si nyní v dolní komoře britského parlamentu pohorší o několik desítek křesel, zatímco konzervativci v ní budou mít nově pohodlnou většinu.

Český ministerský předseda dnes zopakoval, že vzhledem k důsledkům pro britský odchod z EU jej volební výsledek netěší. "Je to škoda pro nás, myslím, že s Borisem Johnsonem by se nám dobře spolupracovalo," řekl Babiš. Zároveň upozornil, že při formálním dokončení brexitu budou obě strany stále čekat složitá vyjednávání o nastavení budoucích vztahů. "Uvidíme, jak se to vyvine," poznamenal Babiš.

I o nadcházejících obchodních rozhovorech s Británií budou dnes odpoledne jednat lídři členských zemí unie na závěr dvoudenního zasedání Evropské rady. "Myslím, že se všichni shodneme, že (hlavní brexitový vyjednavač Evropské komise) Michel Barnier má důvěru," řekl český premiér. Očekává se, že unijní "sedmadvacítka" podpoří co nejtěsnějšího pobrexitového partnerství s Londýnem, jaké umožňuje říjnová politická deklarace obou stran.

Pokud britský premiér Johnson splní svůj slib a vyvede Spojené království z evropského bloku na konci ledna 2020, začne jedenáctiměsíční přechodné období vyhrazené na uzavření obchodní dohody. Babiš dnes nechtěl před novináři spekulovat, zda uvedená doba je na tak komplikovaný proces dostatečná.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Boris Johnson Jeremy Corbyn Volby ve Velké Británii Brexit Česká republika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy