Babiš k vyšetřování Bečvy: Komise supluje policii, o viníkovi má jasno

Sněmovní komise k vyšetřování loňské otravy řeky Bečvy se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) snaží o viníkovi ekologické havárie rozhodovat místo policie a státního zastupitelství. "Už dopředu vědí, kdo za to může," kritizoval dnes komisi Babiš v Rapotíně na Šumpersku na setkání s občany. Z vypouštění nebezpečných látek do Bečvy policie v červnu obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku.

Sněmovní komise k vyšetřování otravy řeky Bečvy dnes schválila závěrečnou zprávu a požádala předsedu Sněmovny o svolání mimořádné schůze. Komise zprávu uvolní v pondělí po korekturách.

Mezi podezřelými z úniku nebezpečných látek do řeky Bečvy se loni po havárii ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem. Firma bezprostředně poté uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb, a možnost, že by kyanidy pocházely od ní, odmítá dodnes. Policie pak letos v létě obvinila z otravy řeky Bečvy společnost Energoaqua. "Policie sdělila obvinění té firmě, státní zástupce rozhodl. A oni udělali komisi vyšetřovací, to znamená, že říkají: My jsme více než policie a státní zastupitelství. No co vám to připomíná? To je tribunál, lid," uvedl Babiš, podle kterého komise dopředu ví, kdo za havárii může. "A (předsedkyně TOP 09 Markéta) Pekarová se fotí před mojí bývalou firmou. Tak co to je?" uvedl Babiš.

Opozice podle Babiše otravu Bečvy loni zneužila v předvolebním boji a situace se opakuje. "Pokud tady chce někdo v parlamentu rozhodovat místo policie a státního zastupitelství, tak to prostě připomíná dávné doby," podotkl premiér. Vznik komise podpořili letos v dubnu poslanci napříč stranami s výjimkou poslanců ANO, kteří se převážně zdrželi. Komise dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k havárii z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce a prověřit správnost postupu orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost. Délka vyšetřování v minulosti vyvolávala kritiku politiků i veřejnosti.

Komise vyslechla například člena představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavla Pustějovského, krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka, ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse či poslankyni ANO Margitu Balaštíkovou, která měla v době havárie na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna úhyn ryb v řece Bečvě

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 36 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy