Babiš nechápe žádost o centralizaci nákupů ochranných pomůcek. Vnitro už to dělá

Premiér Andrej Babiš (ANO) nerozumí žádosti krajů o centralizaci nákupů a distribuce ochranných pomůcek pod vnitro. Předseda vlády to ČTK napsal s tím, že zásobování krajů a jejich nemocnic už vnitro prostřednictvím hasičů realizuje. Vicepremiér a šéf dopravy Karel Havlíček (za ANO) k výtkám hejtmanů, že respirátory a další vybavení odebírá například jeho ministerstvo, řekl, že distribuce je z jeho pohledu spravedlivá.

Kraje si přejí, aby se nákupy a distribuce pomůcek potřebných při koronavirové krizi soustředily výhradně na vnitro. Chtějí o tom jednat s premiérem. Například pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) kritizuje, že distribuce materiálu spadá pod čtyři resorty - dopravy, zemědělství, vnitra a zdravotnictví. "Do centrálních dodávek si sahá mimo systém, kdo chce, a pak se nestačíme divit, že nejkvalitnější respirátory jsou k dispozici profesím, které z našeho pohledu nejsou v první linii v kontaktu s pozitivními pacienty," řekl ČTK Netolický.

Havlíček ČTK řekl, že dodávky jsou z jeho pohledu spravedlivé. "Distribuuje to vnitro. Ty respirátory teď přicházejí, myslím, že se to doplňuje docela dobře," uvedl. Nesouhlasí s tím, že by v dopravě respirátory potřeba nebyly. "Řidič přichází do styku s pasažéry, stejně tak průvodčí. Nechci říkat, kde jsou víc nebo míň důležití," uvedl.

Babiš napsal, že zásobování krajů, jejich nemocnic a záchranných služeb má na starosti vnitro prostřednictvím hasičů. "Ministr (vnitra Jan) Hamáček (ČSSD) zorganizoval z Číny letecký most na dodávky ochranných pomůcek, tak té žádosti nerozumím," uvedl. Také Havlíček zdůraznil, že už nyní má hlavní roli vnitro. "My tam dáváme průběžné požadavky, řeší se to na krizovém štábu a myslím, že to funguje, že se to vykrývá docela spravedlivě," řekl Havlíček.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Roušky a respirátory Zdravotnictví kraje Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy