Babiš: Nenošením roušek nedemonstrujete proti vládě, ale ohrožujete blízké. Situace ve Švédsku je horší

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve večerním zhruba devítiminutovém televizním projevu k občanům přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti šíření koronaviru.

Vyzval, aby kvůli ohroženým seniorům a nemocným lidé respektovali povinnost nošení roušek. Zopakoval, že kabinet nechce zavírat ekonomiku, jak se to stalo na jaře, a ohrozit zaměstnanost. Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou, řekl dnes večer premiér v České televizi a vyzval společnost k většímu semknutí.

"Stejně jako vy, to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně," uvedl premiér. Zmínil, že někteří lidé nenošením roušek chtějí vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením, ale měli by je nasadit kvůli ochraně svých blízkých. Apeloval na odpovědnost, ohleduplnost a důslednost v dodržování pravidel.

"Nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii. Ale její nenošení ohrožuje životy," uvedl. Jde podle něj o to, zda se lidé dokážou respektovat. "Každý sám si musí odpovědět na otázku, zda je ochoten obětovat něco ze svého pohodlí pro ostatní," konstatoval.

Premiér v posledních dnech čelí ostré kritice opozice kvůli aktuálnímu vývoji koronavirové epidemie. Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. V posledních týdnech opakovaně laboratoře zaznamenaly rekordní nárůsty počtu nakažených, ve čtvrtek počet nově nakažených za jeden den poprvé přesáhl 3000. S nemocí se v současnosti potýká 24.214 lidí. Počet úmrtí stoupl na 521. Na konci prázdnin přitom Babiš odmítl návrh naznovuzavedení širší povinnosti nosit roušky ve veřejném prostoru a požádal média, aby nestrašila lidi v souvislosti s tehdejším růstem počtu infikovaných o 500 za den.

Podobně jako ve dvou jarních projevech k občanům Babiš poděkoval hygienikům, zdravotníkům, ale i IT specialistům a dobrovolníkům. "Chci moc poděkovat našim hygienikům, armádě, zdravotníkům, sestřičkám, medikům, laboratořím, ajťákům, policistům, hasičům, záchranářům a dobrovolníkům! Mají za sebou těžkou dobu. A ještě těžší před sebou," uvedl. Vrátil se i k dnes oznámené rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). I jemu poděkoval.

Výslovně premiér nezmínil roli Vojtěchova nástupce Romana Prymuly, kterého dnes do funkce ministra jmenoval po dohodě s předsedou vlády prezident Miloš Zeman. Vyjmenoval ale, že je třeba dobudovat kapacity callcenter, odběrových míst a laboratoří, spustit sebereportování, zajistit dostatek lůžek pro nemocné covidem ve středním a těžkém stavu. "Je důležité, aby byla udávaná kapacita krajských a fakultních nemocnic okamžitě k dispozici a hlavně odpovídala realitě. A ještě důležitější je ochránit zdravotnický personál za každou cenu," řekl.

Nakonec vyzval v řeči vysílané ze záznamu Českou televizí společnost k semknutí. "Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu," uzavřel projev premiér.

Při jarní vlně covidu-19 Babiš vystoupil v televizi s připravenými projevy v březnu i dubnu, v prvním z nich se přihlásil k osobní odpovědnosti za všechna krizová opatření. Předseda vlády vystoupil v televizi a rozhlasu s projevem 23. března. Řekl tehdy, že ČR nikdy neprodělala podobnou zkoušku, jakou představuje nový koornavirus. "Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost," uvedl tehdy. Na obrazovky se s vystoupením vrátil 9. dubna. Avizoval tehdy, že projekt tzv. chytré karantény pomůže Česku vrátit se k normálnímu životu. Vybídl také obyvatele, aby o velikonočních svátcích zůstali doma a nenavštěvovali především starší příbuzné.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 51 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy