Babiš nevidí důvod pro individuální české sankce vůči Bělorusku

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod pro uvalení individuálních sankcí vůči běloruským představitelům. Je podle něj potřeba jednotný postup Evropské unie. Seznam běloruských představitelů, na něž by měly dopadnout sankce unijní a který připravuje Evropská komise, by měl být podle předsedy vlády hotový do pátku.

Řekl to novinářům po dnešním ranním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS). 

Stávající běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle oficiálních údajů v prezidentských volbách z 9. srpna získal přes 80 procent hlasů. Opozice i vlády mnoha zemí ale považují výsledky za zmanipulované, v Bělorusku pokračují masivní protesty. Ministři zahraničí zemí EU se v pátek shodli na sankcích na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů a falšování výsledků sporných voleb hlavy státu.

"Mají to být sankce vůči konkrétním osobám. To nejsme my, kteří to navrhují, bude to návrh Evropy, který by měl přinutit ten režim, aby akceptoval právo Bělorusů na svobodné volby," řekl Babiš. Doplnil, že seznam by měl být hotový do pátku. K samostatným sankcím, které v případě průtahů v neděli v České televizi připustil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), nevidí důvod. "My nechceme poškodit tu zemi, ty lidi. Musíme postupovat jednotně a domluvit se na tom," dodal premiér. Uvedl také, že o věci hovořil v pondělí s českým velvyslancem v Bělorusku Tomášem Pernickým

Pozice zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) je podle Babiše jednotná. Ještě před středečním mimořádným jednáním premiérů a prezidentů zemí EU budou mít videokonferenci předsedové vlád států V4 a pobaltských zemí. Na videosummitu Evropské rady se podle Babiše povede debata i o tom, zda některé členské státy navrhnou další sankce. Babiš také řekl, že předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jímž je v současnosti albánský premiér Edi Rama, nabízí zprostředkování debaty mezi běloruskou vládou a opozicí.

"Uvidíme, jestli to běloruská strana bude akceptovat. Jejich problém je, že není na místě nějaký skutečný lídr opozice. To myslím, že je pro ně dost velký handicap," dodal Babiš. "Je důležité, a to chci zdůraznit, že hlavně Bělorusové si musí určit svoji budoucnost. Oni si musí rozhodnout, co se stane v jejich zemi. Nikdo jim nechce nic vnucovat," doplnil.

"Shodli jsme se na posílení podpory nezávislých médií a občanské společnosti. Klíčová je podpora zástupců občanské společnosti a opozice, se kterými chceme aktivně jednat o požadavcích pro dialog s běloruským režimem. Kromě našich vlastních iniciativ bude důležité, aby V4 společně s baltskými státy aktivně oslovila konkrétní zástupce opozice. Shodli jsme se na potřebě větší koordinace s V4 a dalšími vybranými státy EU," napsal ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

S Babišem, Petříčkem, Hamáčkem a také předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) se chce kvůli situaci v Bělorusku setkat předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Schůzku jim nabídl dnes, napsal na twitteru. "Koordinace postojů ústavních představitelů k zásadním otázkám, zejména společná podpora svobodného Běloruska, si to vyžadují," doplnil.

Společná podpora #Belarus!Dnes jsem nabídl předsedovi sněmovny @vondraczech premiérovi @AndrejBabis ministrům @TPetricek a @jhamacek schůzku. Koordinace postojů ústavních představitelů k zásadním otázkám, zejména společná podpora svobodného Běloruska si to vyžadují.

— Miloš Vystrčil (@Vystrcil_Milos) August 18, 2020

Na dosud největší demonstraci v Bělorusku se v neděli sešlo podle odhadů až 200.000 lidí, do stávky vstoupily tisíce zaměstnanců státních podniků. Opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská, která podle oficiálních výsledků získala přes deset procent hlasů, z litevského exilu vzkázala, že je připravená se postavit do čela národa. Ruský prezident Vladimir Putin po víkendových telefonátech s Lukašenkem přislíbil poskytnout Bělorusku podporu s ochranou bezpečnosti.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Petříček Bělorusko sankce Bezpečnostní rada státu visegradská čtyřka EU (Evropská unie) Česká republika OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy