Babiš nikdy neodstoupí? Lže, mlží, je jako dítě... Úterní demonstrace má dohru

Na Václavském náměstí v Praze se v úterý sešly desítky tisíc lidí, kteří opět žádali demisi Andreje Babiše. Ten sám k ní uvedl, že žádosti části veřejnosti nevyhoví a neodstoupí. Zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář si ale myslí opak.

Podle něj je audit Evropské komise (EK) vážná záležitost, stejně vážně ale vnímá i reakci premiéra a celé státní správy. Ta totiž podle něj hájí zájem jednoho muže namísto České republiky.

"Chtěli jsme jasně říct, že je na místě, aby tento člověk dál nesetrvával ve funkci premiéra. Dohromady to byly tři body – demise Babiše, konec veřejných peněz pro Agrofert,… a za třetí požadujeme, aby vrátil peníze, které mu nepatří, tak aby to nehradili občané, ale viník," řekl Českému rozhlasu.

Dodal, že spolek nechce dělat politické kalkuly, jestli bude jejich požadavek bude, nebo nebude vyslyšený. "My jsme tady od toho, abychom řekli, že je to špatně, není to normální a na místě je demise… Nemáme páky na to, abychom (demisi) mohli nějak vynutit, ale je naše občanská povinnost ozvat se, když se tady překračují základní demokratická pravidla," uvedl.

Babiš už několikrát uvedl, že na základě demonstrací neodstoupí. Podle Mináře ale není boj prohraný. Je rád, že se do společnosti dostane názor, že je část lidí nespokojená a žádá demisi premiéra.

"Samozřejmě, že Babiš asi nikdy neřekne: No, máte pravdu a demisi skutečně zvažuji. Teď to vypadá, že až do konce světa bude premiérem, ale nemyslím si, že je už tak 100%, že doopravdy neodstoupí," dodal pro Rozhlas.

Tvrdí rovněž, že Babiš nikdy nepřizná, že má problém. Lze ale podle něj jasně říct, že premiér "lže, mlží a vykrucuje se, pokud dál říká, že nic neovládá…" Chová se prý jako školák přistižený při opisování, který jen říká, že neopisoval a nic neudělal. "Je naprosto zjevné, že lže, a to nám může jen přitížit," dodal.

Popřel také, že by jeho hnutí někdo najal nebo si ho platil."Lidé mají ale pocit, že to upřímné být nemůže, asi takto uvažují… Ukazuje to na to, že je tady nesmírně snadné uvěřit, že za vším je nějaký tajný zájem nějaké mocenské skupiny, která někým manipuluje," vysvětlil.

Související

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (Praha, Václavské náměstí 10.12.2019) Mikuláš Minář Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy