Babiš obhajuje svůj výrok "Best in Covid". Po roce

Premiér Andrej Babiš připustil, že jeho vláda loni v září nezvládla epidemii covidu-19 pokud šlo o návrat dětí do škol a lidí z dovolených. Jeho loňský srpnový výrok "Best in Covid" byl ale podle něj vytržen z kontextu a zneužit některými novináři a opozicí.

Babiš to řekl před dnešním odletem na Bledské strategické fórum do Slovinska, kde bude s premiéry několika dalších evropských zemí a unijních institucí diskutovat o budoucnosti Evropy, včetně jejího zotavení z pandemie covidu-19.

"Díval jsem se teď na to video z loňska, za které se mi někteří novináři a opozice posmívají, že jsem řekl ´Best in covid´, ale já jsem řekl ´we four´ (my čtyři, tedy země V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko)," řekl dnes Babiš. "Potom samozřejmě jsme návrat v září do škol a z dovolených nezvládli, doufejme, že tento rok to zvládneme podstatně lépe," dodal s tím, že tomu pomůže i proočkovanost a promořenost obyvatel.

"Ta situace je taková, že z hlediska sedmidenní incidence na sto tisíc obyvatel jsou na tom nejlépe státy V4, takže je to úplně stejné jako minulý rok, kdy to taky byla pravda, jenže když se to vytrhne z kontextu, tak se to potom zneužívá," řekl také český premiér.

Výrok "Best in Covid" pronesl Babiš loni 31. srpna na Bledském strategickém fóru. O měsíc později začala v ČR druhá vlna nákazy, mnohem silnější než na jaře 2020, a ČR se po strmém nárůstu počtu nakažených i zemřelých stala jednou z nejhůře zasažených zemí na světě s ohledem na počet obyvatel.

Babiš dnes také řekl, že podle nové studie z Izraele je přirozená imunita po překonání covidu "možná účinější než očkování". "Takže by si mininisterstvo zdravotnictví v tom mělo udělat jasno," uvedl premiér. Dodal, že uspořádal k této věci první kulatý stůl a nyní čeká na podklady, které by měly vládě poskytnout lepší obraz o záležitosti.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy