Babiš: Odbornost Blatného je důležitější než politický názor

Nominace ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) do vlády, přestože podepsal petici spolku Milion chvilek žádající odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), považuje předseda vlády za důkaz toho, že odbornost je pro něj důležitější než politický názor ministrů.

Babiš to dnes řekl ve videu zveřejněném na sociálních sítích. Prohlásil, že nepovažuje za důležité politické názory žádného z ministrů nominovaných do vlády hnutím ANO.

Chci poděkovat vám všem, kdo podporujete naši vládu a kdo dodržujete opatření. A určitě se objímáte i bez toho, abychom vám to nařídili. Tak koukněte na „Čau lidi“ ? https://t.co/GzT68S0H96

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) November 1, 2020

Blatný původně tvrdil, že o podpisu petice neví, v pátek ale potvrdil, že ji podepsal. "My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB," píše se mimo jiné v petici. Ministr řekl, že do Babišovy vlády nyní vstoupil, protože pro něj bylo důležitější, že může pomoci v boji proti epidemii koronaviru.

"To je jasný důkaz toho, že já navrhuju ministry ne podle jejich politických názorů, ale podle odbornosti. Mně byl pan Blatný doporučen jako odborník a já jsem se s ním o jeho politických názorech nikdy nebavil a ani to nepovažuju za důležité," řekl Babiš. Stejný postoj má i k ostatním ministrům za ANO, dodal.

Premiér uvedl, že má důvěru ANO vybírat do vlády ministry a že za výběr také přebírá odpovědnost. "Dokazuje to, že nejsme tradiční strana, že u nás o ministrech nerozhodují krajské organizace ani různé stranické sekretariáty," prohlásil. Podle něj má ANO "de facto zásobárnu 8,5 milionu lidí" a každý odborník pro hnutí může pracovat.

Babiš uvedl Blatného do úřadu ve čtvrtek. V čele ministerstva zdravotnictví nahradil Romana Prymulu (za ANO), který musel z vedení ministerstva odejít poté, co byly minulý týden zveřejněny fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci, která měla být zavřená, a usedá do auta bez roušky.

Babiš nerozumí tomu, proč chce Hamáček vyšetřovací komisi

"Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím," řekl Babiš. Neočekává ani, že by komise dospěla k nějakým závěrům. "Parlamentní komise nikdy nic nevyšetřily, je to čisté politikum a akorát to bude politicky zneužíváno," uvedl.

"Pokud to má někdo vyšetřovat, tak to budou vyšetřovat orgány, které jsou k tomu příslušné," řekl premiér. Nyní podle něj není vhodná chvíle zjišťovat, kdo něco zanedbal. "V této chvíli bychom měli spíš mluvit o tom, jak pandemii společně překonáme než o hledání nějakých viníků," uvedl.

Hamáček v sobotu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že by po odeznění druhé vlny pandemie uvítal vytvoření komise, která by vyšetřila, kde udělalo Česko chyby v přípravách na podzim. Podotkl, že premiér Babiš do určité doby do rozhodování o ochranných opatřeních proti šíření koronaviru razantně vstupoval.

Dnes vicepremiér v pořadu Partie na televizi Prima řekl, že vytvoření komise je standardní demokratický mechanismus, kterým by stát měl reagovat na krizi. Podle něj je třeba zjistit, jaké mechanismy fungovaly a jaké nefungovaly, aby se stát do budoucna vyvaroval opakování chyb.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Jan Hamáček Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy