Babiš odmítl kritiku ministra Síkely kvůli plýtvání

Principem vládnutí bývalé koaliční vlády Andreje Babiše (ANO) bylo kupovat si voliče a rozdávat peníze. Bývalá vláda přitom neřešila, zda postupuje účelně. Ve Sněmovně to dnes prohlásil ministr průmyslu Jozef Síkela v debatě před mimořádnou schůzí, na níž chce opoziční hnutí ANO řešit rostoucí ceny energií a pomoc podnikatelům.

Síkela bývalou vládu zkritizoval za plýtvání penězi. Babiš vzápětí odmítl, že by jeho vláda mohla za zdražení energií a růst inflace. Kabinet Petra Fialy (ODS) naopak obvinil z neschopnosti a nekompetentnosti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil Babišovo vystoupení za snůšku neuvěřitelných blábolů.

Babiš mimo jiné obvinil Fialovu vládu, že dusí ekonomiku. "V kombinaci s kroky ČNB je to peklo. Vy jste nejhorší vláda v Evropě z hlediska pomoci lidem," řekl expremiér Babiš. "Vaše vláda vůbec nechápe, co je to inflace. Vždyť tomu vůbec nerozumíte. Proč stále říkáte o nějakém zadlužení," uvedl. Síkelovi vyčetl například jeho účinkování v bankovní sféře na Slovensku. Obvinil ministra, že ponižuje bývalou ministryni financí Alenou Schillerovou (ANO). "Když chcete dělat nějaké odborné souboje, tak si to rozdejte se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou," prohlásil Babiš, což vyvolalo hlasitý smích v řadách nynější koalice.

Síkela mimo jiné uvedl, že na rozdíl od svých předchůdců nebude "rozhazovat peníze z helikoptéry". "Nebudu se ani fotit s pávy, nebudu ani chodit do každého televizního pořadu a ke všemu se vyjadřovat," řekl Síkela. Vládě přičetl odpovědnost za zvýšení státního dluhu o 800 miliard Kč během jejího čtyřletého působení. "Principem vašeho vládnutí totiž bylo kupovat si voliče a rozdávat peníze každému, kdo si o ně řekne. Udělali jste si takovou veřejnou výdejnu peněz, rozpustili jste v ekonomice stovky miliard. A vůbec jste neřešili, jestli jste postupovali účelně a jaké to bude mít důsledky," prohlásil ministr. Bývalé vládě přičetl i odpovědnost za nynější růst cen. O svém předchůdci Karlu Havlíčkovi (ANO) řekl, že rozdával dotační programy jako Večerníček.

Schillerová se proti Síkelovým vyjádřením na svou adresu ohradila. Ministra nazvala "nabubřelým bankéřem", který nepochopil, že už je ve vládě a má se starat o lidi. "Vy jste bavič této vlády, šoumen, vaše každé vystoupení je estráda," řekla na jeho adresu. "Vy zřejmě máte problém se ženami,“ poznamenala. "Já se nepotřebuju za nikoho schovávat, protože já su chlap," uvedla také. Ohledně narážek na fotografie s pávem řekla, že je proti ní vedena štvavá kampaň, ale že v jejím životě není nic, za co by se měla stydět nebo se bát. Síkela se jí odmítl na výzvu Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) omluvit. "Já se lidem, kteří neříkají pravdu, neomlouvám,“ uvedl. Pokud by Schillerová byla chlap, jak o sobě řekla, měla by se také k záležitosti s fotografiemi chlapsky postavit.

Ministerstvo financí v tomto týdnu zveřejnilo výsledky auditu, který se zabýval videem a fotografiemi bývalé ministryně na sociálních sítích. Z auditu mimo jiné vyplynulo, že zaměstnanci ministerstva financí, kteří tvořili obsah sociálních sítí, byli nestandardně placeni. Jejich působení stálo podle dřívějších informací zhruba dva miliony korun. Schillerová se jich dnes zastala s tím, že šlo o zaměstnance útvaru, který má 12 lidí. Nyní tito lidé mají podle exministryně ze života peklo. Kauza je podle Schillerové vytvořená a má odvést pozornost od jiných současných výdajů ministerstva. Bývalá ministryně se také hájila tím, že fotografie byly prezentovány veřejně.

Síkela se ve svém projevu vrátil k loňským událostem na trhu s energií, kdy firma Bohemia Energy oznámila ukončení dodávek svým odběratelům. Řekl, že si klade otázku, ale nedostává odpovědi na to, jak je možné, že ze dne na den 900.000 domácností skončilo v režimu dodavatele poslední instance. Uvedl, že 30. září takto poslala na Slovensku firma Slovakia Energy 300.000 domácností do režimu DPI, v Česku se 8. a 9. října konaly sněmovní volby a čtyři dny po nich se to samé stalo firmě Bohemia Energy. Babiš to označil za Síkelovy "kecy" a ministra obvinil z demagogie. Kritiku současné koalice od ANO odmítli také předsedové poslaneckých klubů ODS a Pirátů Marek Benda a Jakub Michálek.

Vláda by podle Babiše měla vrátit lidem 62 miliard korun, které jí "spadly z nebe" mimo jiné z výběru DPH. Třetinu bude muset dát na zákonnou valorizaci důchodů. "Nešetříte, vy to tam jen matláte. Vraťte lidem ty slevy na jízdném, jste trapní. Nestojí vám to za podělaných 1,8 miliardy korun," řekl také expremiér, který používal na adresu kabinetu podobné expresivní výrazy jako předseda SPD Tomio Okamura.

Ministr Síkela řekl, že vláda připravuje novelu energetického zákona, která zajistí účinnější dohled nad energetickým trhem. Novela má vycházet z myšlenky, že nabídka nejnižší ceny nesmí být pro zákazníka sázkou na nejvyšší riziko a že riziko nesmí nést zákazník, ale obchodník. Uvažuje také o vzniku státního obchodníka s elektřinou.

Sněmovna začala jednat v 09:00. Ani hodinu po poledni se nedostala k hlasování o schválení programu mimořádné schůze. Hovoří pouze řečníci s přednostním právem, kam patří i ministři a předsedové stran.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jozef Síkela

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy