Babiš a Zeman odsoudili bitku odpůrců restrikcí, účastníky demonstrace zkritizoval také Prymula

Premiér Andrej Babiš (ANO) je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří nedodržují nařízení vlády proti covidu, a ohrožují sebe i ostatní. Uvedl to na dotaz ČTK v reakci na dnešní odpolední bitku odpůrců protikoronavirových opatření s policií, která se odehrála v centru Prahy. Babiš v této souvislosti poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý.

Babiš se na sociálních sítích vyslovil pro přísný postih původců konfliktu. "Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti," napsal na svém twitterovém účtu.

Jsem v šoku, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří naši občané, kteří nedodržují nařízení vlády a ohrožují sebe i ostatní. Jsem pro jejich tvrdý postih.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) October 18, 2020

Rovněž prezident účastníky akce zkritizoval. "Prezident republiky Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům a odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření," uvedl mluvčí Hradu.

Prezident republiky ?? Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům a odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 18, 2020

"Potvrdily se obavy, že organizovaní fotbaloví chuligáni zneužijí svolanou demonstraci. Demonstrace samotná porušovala nařízení vlády, a proto byl organizátor vyzván k jejímu ukončení, čemuž po nějaké době vyhověl," sdělil ČTK v textové zprávě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Také podle Hamáčkova vyjádření na twitteru zasáhla policie na Staroměstském náměstí naprosto profesionálně poté, co několik stovek přítomných chuligánů napadlo policisty. "Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji," uvedl Hamáček.

@PolicieCZ zasáhla na Staroměstském nám. naprosto profesionálně poté, co po ukončení akce svolavatelem (z důvodu porušení nařízení vlády) několik stovek chuligánů napadlo přítomné policisty. Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji.

— Jan Hamáček (@jhamacek) October 18, 2020

Účastníky demonstrace kritizoval i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle Prymulova vyjádření pro server iDnes.cz přinese tato demonstrace pravděpodobně stovky zbytečně nakažených koronavirem navíc. "Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci," citoval server ministra Prymulu.

"Účastnit se teď demonstrace a vyvolávat tam odporná hesla je vrchol primitivismu a neúcta k lidem, kteří teď v nemocnici na pokraji sil zachraňují nemocné," uvedla na sociálních sítích předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Demokracie nejsou jen práva a svobody. Je také o odpovědnosti. Odpovědnosti k celku a odpovědnosti jeden k druhému.Účastnit se teď demonstrace a vyvolávat tam odporná hesla je vrchol primitivismu a neúcta k lidem, kteří teď v nemocnici na pokraji sil zachraňují nemocné.

— Markéta Adamová (@market_a) October 18, 2020

"Má svoboda končí tam, kde se dotýká svobody druhého člověka. Toto dnes na Staroměstském nám. naplněno nebylo. Tito lidé ohrožují všechny," míní předseda Starostů Vít Rakušan.

"Občané jsou frustrování z chaotického rozhodování vlády, ani to však není omluv pro násilné chování - kohokoli," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala.

Policie na dnešek povolala stovky posil z krajů. Hamáček dopoledne v televizi Prima CNN řekl, že k mírumilovným demonstrantům se přidali fotbaloví chuligáni, kteří nejedou do Prahy demonstrovat, ale jedou se porvat s policií. "Policie má jiné starosti, než se prát na Staroměstském náměstí s chuligány," řekl v televizi.

Magistrát vyzval k ukončení dnešní demonstrace na Staroměstském náměstí z toho důvodu, že se jí účastnilo násobně víc lidí, než bylo povolených 500. Mluvčí magistrátu Vít Hofman na dotaz ČTK uvedl, že podle jeho informací tam bylo zhruba 2000 lidí, ale nemusí jít o konečné číslo.

"Policie hned na začátku upozornila svolavatele a poučila ho, že se tam porušují nařízení, načež se dostavili zástupci magistrátu, kteří toho svolavatele vyzvali k ukončení akce. A svolavatel slíbil, že akci do několika minut ukončí, což se stalo," uvedl Hofman. Kromě toho, že bylo porušováno nařízení nosit roušku a dodržovat rozestup, byl překročen limit 500 účastníků. Svolavatel přitom dopředu oznámil, že se do tohoto limitu vejde.

Související

Více souvisejících

demonstrace proti opatřením (18.10.2020) Andrej Babiš Jan Hamáček Roman Prymula (epidemiolog) Policie ČR Praha Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová ODS Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy