Politici odsoudili teroristický útok v Nice. Česko stojí za Macronem, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil teroristický útok ve francouzském Nice, při němž dnes zemřeli tři lidé. Premiér to uvedl na twitteru. Prezident Miloš Zeman uvedl v kondolenci francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi, že se lidé nesmí nechat ovládnout strachem z fanatiků a musí bránit evropské hodnoty. Stejně jako ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil soustrast rodinám obětí útoku.

"Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice," sdělil Babiš. Česko podle premiéra stojí za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a všemi Francouzi.

Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice. V této smutné chvíli stojíme za Tebou @EmmanuelMacron a za všemi Francouzi.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) October 29, 2020

K útoku se vyjádřil i šéf české diplomacie. "Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným a rodinám obětí," řekl České televizi ministr Petříček. Připomněl také další dnešní pokus o útok v Avignonu a útok na velvyslanectví Francie v Saudské Arábii. Nedají se podle něj ničím omluvit, ať už byla jejich motivace jakákoli.

Dnešní mimořádně brutální teroristický útok ve francouzském Nice, další pokus v Avignonu a útok na velvyslanectví ?? v Saudské Arábii se nedají ničím omluvit, ať už byla motivace jakákoliv. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem příbuzným a rodinám obětí. #NiceAttack

— Tomáš Petříček (@TPetricek) October 29, 2020

Zeman poslal kondolenci francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi. Uvedl v ní, že zprávu přijal s hlubokým zármutkem. Poukázal na symboliku útoku, který směřoval na křesťanskou baziliku. Podle českého prezidenta tak jde o útok nejen na Nice a Francii, ale "na nás všechny". "Nesmíme se v těchto těžkých chvílích nechat ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace, hodnoty, ke kterým bezpochyby patří i svoboda vyznání, v bezpečí, bez hrozby násilných útoků," uvedl Zeman. Dodal, že boj proti terorismu je jednou z jeho priorit. Česká republika je podle něj připravena stát po boku Francie a dalších spojenců.

Útok odsoudili i zástupci opozice. "Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní mysleme na rodiny obětí, jejich přátele a blízké," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní mysleme na rodiny obětí, jejich přátele a blízké.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 29, 2020

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové musí být tento "barbarský projev islámského fanatismu" náležitě potrestán. "Přeji Francii sílu v boji s organizovaným radikalismem, kterému jde o vyvolávání nenávisti mezi skupinami obyvatel," napsala na twitteru. Teroristický útok pobouřil také předsedu sněmovního zahraničního a bezpečnostního výboru Pavla Fischera.

"Je to smutné a obětí fanatických útoků velmi lituji. Násilí ve jménu náboženství nejde ospravedlnit," napsal ČTK předseda STAN Vít Rakušan. "Nesmíme si nechat vzít svobody naší civilizace, nesmíme se nechat zastrašit extremisty. A stejně tak nesmíme připustit, aby tyto fanatické útoky zneužili extremisté mezi námi a zasévali nenávist," dodal. Je potřeba se podle něj bránit fanatismu na všech frontách.

Bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný útok označil za bestiální teroristický čin, který si nezaslouží nic jiného než razantní odsouzení. "Podobní lidé, kteří popírají základní principy lidskosti a smysl jakéhokoli náboženství, nemají v Evropě co pohledávat. Musíme se bránit," napsal na twitteru. Podobně se vyjádřil i jeho stranický kolega a předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek, podle kterého ti, kdo schvalují nebo podporují terorismus, nemají v Evropě místo. Poznamenal, že je potřeba v EU spolupracovat napříč bezpečnostními složkami.

"Terorismus a násilí nelze nikdy přijmout," uvedl v prohlášení papež. Útočník podle něj "rozséval smrt v místě útěchy a lásky, jakým je chrám Páně", a vyzval k ukončení veškerého násilí.

"Německo vyjadřuje sounáležitost s francouzským národem," uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Angela #Merkel: «Je suis profondément bouleversée par les assassinats atroces perpétrés dans une église de #Nice. Mes pensées vont aux proches des victimes et aux blessés. La nation française peut compter en ce moment difficile sur la solidarité de l’Allemagne.» https://t.co/nWuUy4Ttyb

— Ambassade d'Allemagne ?? en France ?? (@AllemagneDiplo) October 29, 2020

Britský premiér Boris Johnson řekl, že je útokem šokován. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval k jednotě a k obraně hodnot svobody a míru.

"Celá Evropa je solidární s Francií. Tváří v tvář fanatismu a barbarství jsme jednotní a odhodlaní," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedy Evropské parlamentu Davida Sassoliho cítí zármutek kvůli útoku v Nice celá Evropa.

Útočník s nožem u kostela v Nice zabil tři lidi a několik dalších zranil. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters policie. Pachatel útoku byl podle starosty města Christiana Estrosiho zadržen. Vyšetřování případu s podezřením na vraždu s teroristickým motivem si vzala na starost protiteroristická prokuratura.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany prezidenta Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.

Související

Ilustrační fotografie.

Začal soud s lidmi spojenými s útokem v Nice v roce 2016

V Paříži dnes krátce před 14:00 začal s vyloučením veřejnosti soud s osmi lidmi obžalovanými v souvislosti s teroristickým útokem v Nice z roku 2016, při němž zemřelo 86 lidí. Hlavní pachatel zemřel při samotném útoku, před soudem stanuli lidé, kteří k němu měli blízko nebo mu pomáhali. Soudce Laurent Raviot na úvod slyšení vyzval obviněné, aby se představili. Tři z nich si vyžádali tlumočníky do arabštiny a albánštiny, uvedl server BFM TV.
Francouzská policie

Stav postřeleného teroristy z Nice se zhoršil, má i koronavirus. Výslech odložen

Zdravotní stav útočníka z jihofrancouzského Nice, který v tamním kostele minulý týden zabil tři lidi, se zhoršil. Jedenadvacetiletý Tunisan byl při zásahu policie postřelen a těžce zraněn, později se u něj prokázala i nákaza koronavirem. Kvůli jeho zdravotní situaci musel být odložen výslech, informovala s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování agentura AFP, podle které je v souvislosti s případem ve vazbě pět lidí.

Více souvisejících

Útok v Nice (29.10.2020) Andrej Babiš Tomáš Petříček Česká republika Francie Emmanuel Macron Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Papež František Ursula von der Leyenová Angela Merkelová Boris Johnson

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy