Politici odsoudili teroristický útok v Nice. Česko stojí za Macronem, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil teroristický útok ve francouzském Nice, při němž dnes zemřeli tři lidé. Premiér to uvedl na twitteru. Prezident Miloš Zeman uvedl v kondolenci francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi, že se lidé nesmí nechat ovládnout strachem z fanatiků a musí bránit evropské hodnoty. Stejně jako ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil soustrast rodinám obětí útoku.

"Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice," sdělil Babiš. Česko podle premiéra stojí za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a všemi Francouzi.

Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice. V této smutné chvíli stojíme za Tebou @EmmanuelMacron a za všemi Francouzi.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) October 29, 2020

K útoku se vyjádřil i šéf české diplomacie. "Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast příbuzným a rodinám obětí," řekl České televizi ministr Petříček. Připomněl také další dnešní pokus o útok v Avignonu a útok na velvyslanectví Francie v Saudské Arábii. Nedají se podle něj ničím omluvit, ať už byla jejich motivace jakákoli.

Dnešní mimořádně brutální teroristický útok ve francouzském Nice, další pokus v Avignonu a útok na velvyslanectví ?? v Saudské Arábii se nedají ničím omluvit, ať už byla motivace jakákoliv. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem příbuzným a rodinám obětí. #NiceAttack

— Tomáš Petříček (@TPetricek) October 29, 2020

Zeman poslal kondolenci francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi. Uvedl v ní, že zprávu přijal s hlubokým zármutkem. Poukázal na symboliku útoku, který směřoval na křesťanskou baziliku. Podle českého prezidenta tak jde o útok nejen na Nice a Francii, ale "na nás všechny". "Nesmíme se v těchto těžkých chvílích nechat ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace, hodnoty, ke kterým bezpochyby patří i svoboda vyznání, v bezpečí, bez hrozby násilných útoků," uvedl Zeman. Dodal, že boj proti terorismu je jednou z jeho priorit. Česká republika je podle něj připravena stát po boku Francie a dalších spojenců.

Útok odsoudili i zástupci opozice. "Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní mysleme na rodiny obětí, jejich přátele a blízké," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní mysleme na rodiny obětí, jejich přátele a blízké.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 29, 2020

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové musí být tento "barbarský projev islámského fanatismu" náležitě potrestán. "Přeji Francii sílu v boji s organizovaným radikalismem, kterému jde o vyvolávání nenávisti mezi skupinami obyvatel," napsala na twitteru. Teroristický útok pobouřil také předsedu sněmovního zahraničního a bezpečnostního výboru Pavla Fischera.

"Je to smutné a obětí fanatických útoků velmi lituji. Násilí ve jménu náboženství nejde ospravedlnit," napsal ČTK předseda STAN Vít Rakušan. "Nesmíme si nechat vzít svobody naší civilizace, nesmíme se nechat zastrašit extremisty. A stejně tak nesmíme připustit, aby tyto fanatické útoky zneužili extremisté mezi námi a zasévali nenávist," dodal. Je potřeba se podle něj bránit fanatismu na všech frontách.

Bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný útok označil za bestiální teroristický čin, který si nezaslouží nic jiného než razantní odsouzení. "Podobní lidé, kteří popírají základní principy lidskosti a smysl jakéhokoli náboženství, nemají v Evropě co pohledávat. Musíme se bránit," napsal na twitteru. Podobně se vyjádřil i jeho stranický kolega a předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek, podle kterého ti, kdo schvalují nebo podporují terorismus, nemají v Evropě místo. Poznamenal, že je potřeba v EU spolupracovat napříč bezpečnostními složkami.

"Terorismus a násilí nelze nikdy přijmout," uvedl v prohlášení papež. Útočník podle něj "rozséval smrt v místě útěchy a lásky, jakým je chrám Páně", a vyzval k ukončení veškerého násilí.

"Německo vyjadřuje sounáležitost s francouzským národem," uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Angela #Merkel: «Je suis profondément bouleversée par les assassinats atroces perpétrés dans une église de #Nice. Mes pensées vont aux proches des victimes et aux blessés. La nation française peut compter en ce moment difficile sur la solidarité de l’Allemagne.» https://t.co/nWuUy4Ttyb

— Ambassade d'Allemagne ?? en France ?? (@AllemagneDiplo) October 29, 2020

Britský premiér Boris Johnson řekl, že je útokem šokován. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval k jednotě a k obraně hodnot svobody a míru.

"Celá Evropa je solidární s Francií. Tváří v tvář fanatismu a barbarství jsme jednotní a odhodlaní," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedy Evropské parlamentu Davida Sassoliho cítí zármutek kvůli útoku v Nice celá Evropa.

Útočník s nožem u kostela v Nice zabil tři lidi a několik dalších zranil. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters policie. Pachatel útoku byl podle starosty města Christiana Estrosiho zadržen. Vyšetřování případu s podezřením na vraždu s teroristickým motivem si vzala na starost protiteroristická prokuratura.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany prezidenta Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.

Související

Ilustrační fotografie.

Začal soud s lidmi spojenými s útokem v Nice v roce 2016

V Paříži dnes krátce před 14:00 začal s vyloučením veřejnosti soud s osmi lidmi obžalovanými v souvislosti s teroristickým útokem v Nice z roku 2016, při němž zemřelo 86 lidí. Hlavní pachatel zemřel při samotném útoku, před soudem stanuli lidé, kteří k němu měli blízko nebo mu pomáhali. Soudce Laurent Raviot na úvod slyšení vyzval obviněné, aby se představili. Tři z nich si vyžádali tlumočníky do arabštiny a albánštiny, uvedl server BFM TV.
Francouzská policie

Stav postřeleného teroristy z Nice se zhoršil, má i koronavirus. Výslech odložen

Zdravotní stav útočníka z jihofrancouzského Nice, který v tamním kostele minulý týden zabil tři lidi, se zhoršil. Jedenadvacetiletý Tunisan byl při zásahu policie postřelen a těžce zraněn, později se u něj prokázala i nákaza koronavirem. Kvůli jeho zdravotní situaci musel být odložen výslech, informovala s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování agentura AFP, podle které je v souvislosti s případem ve vazbě pět lidí.

Více souvisejících

Útok v Nice (29.10.2020) Andrej Babiš Tomáš Petříček Česká republika Francie Emmanuel Macron Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Papež František Ursula von der Leyenová Angela Merkelová Boris Johnson

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy