Babiš označil svou vládu za úspěšnou, opozici obvinil ze sabotáže

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) označil svou vládu za úspěšnou. Odmítl podezření ze střetu zájmů, za snahou vyslovit dnes nedůvěru kabinetu vidí úsilí, aby odešel z politiky. Epidemii koronaviru se podle premiéra podařilo zvládnout navzdory opozici, která opatření vlády zpochybňovala a sabotovala s vidinou Babišovy porážky. Ministerský předseda rovněž odmítl unijní snahy o ovlivňování dění v ČR.

Při pandemii se podle Babiše ukázalo v plné nahotě pokrytectví opozice, které jde o to, aby Česko zvládlo epidemii co nejhůř. Šíření viru při první vlně vláda razantními opatřeními včas zarazila, "ale hlavně všichni jsme měli zadek sevřený strachy", uvedl. Na rozvolnění opatření podle Babiše tlačila opozice, od října 2020 jakékoliv opatření, rozhodnutí a kroky vlády kritizovali, zpochybňovali a sabotovali mimo jiné soudními žalobami.

"Ucítili jste tu příležitost, že můžete porazit toho Babiše, na kterého jste do té doby byli krátcí. Vaším vítaným spojencem se stal covid a na tu kartu jste vsadili všechno. Vidina porážky Babiše vám dočista zatemnila mozek," prohlásil předseda vlády. Opozice podle něj vede proti vládě brutální, nelítostnou a nihilistickou předvolební kampaň. "Vystupujete jako spasitelé, ale ve skutečnosti nejste nic jiného než sabotéři," dodal

"My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostát," prohlásil Babiš za potlesku svých příznivců na adresu svých nejsilnějších politických konkurentů. "My nechceme sdílet naši zemi. My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament, nějaký zelený fanatici," uvedl. "Jsem svrchovaný premiér této země. Nepodléhám nikomu, jenom občanům, ti mi dali důvěru. Nikdo ze zahraničí nám do toho nebude kecat," dodal Babiš.

Premiér v minulosti v jedné z pasáží své knihy O čem sním, když náhodou spím psal o sdílené ekonomice. "Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty. Budete si moci přivydělat tím, co umíte, nebo tím, co máte, bez jakékoli náročné administrativy....Sdílená ekonomika sníží náklady téměř všem lidem a umožní řadě z nich pracovat pouze na snížený nebo částečný úvazek," napsal v roce 2017 v knize svých vizí Česka roku 2035. Po jeho dnešním vystoupení ve Sněmovně se na toto téma rozpoutala debata na sociálních sítích. Babiš k tomu později dodal, že mu šlo o dobrovolné sdílení. "Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta," reagoval Babiš na twitteru.

Babiš během čtyřicetiminutového projevu uvedl, že opozice chce svrhnout vládu, která prosadila důstojné důchody, zvedla platy, snížila daně, zvýšila životní úroveň, myslí na rodiny, spotřebitele, konečně investuje a bojuje za české zájmy, například při rozdělování unijních prostředků, uvedl. "Já sám svojí urputností jsem pro Česko vyboxoval 42 miliard (korun) navíc," prohlásil. Výtky, že jeho vláda například Česko zadlužila a při pandemii postupovala chaoticky, označoval za nesmysl a výmysl. "A konečně jsme prosadil i zahrádkářský zákon. Jsem na to hrdej. Zdravím všechny zahrádkáře, vidíte, že jsem urputnej a splnil jsem svůj slib," dodal.

Premiér rovněž obvinil své odpůrce, že ho chtějí zlikvidovat na objednávku. „Je třeba ho (Babiše) zlikvidovat, protože přišel a nekradl, dělá zdarma,“ prohlásil. Odmítl opět, že by byl ve střetu zájmů kvůli holdingu Agrofert, který vložil do svěřenských fondů, ale je jeho skutečným majitelem. Prohlásil mimo jiné, že Agrofert neovládá a neřídí a že Evropská komise, podle níž ve střetu zájmů je, nemá co vykládat české zákony.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy