Babiš považuje za zásadní chybu, že se lidé jako Švachula do jeho hnutí dostali

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš považuje za zásadní chybu, že se lidé jako Jiří Švachula do hnutí dostali. Dnes odsouzený bývalý místostarosta a radní městské části Brno-střed podle něj přišel z "brněnského korupčního systému ODS" a svým chováním pošpinil jméno hnutí. Babiš to dnes napsal ČTK.

Politici vládní koalice v souvislosti s dnešním rozsudkem na sociálních sítích připomínají, že si hnutí ANO jako jeden ze svých cílů vytyčilo boj proti korupci. V korupční kauze na radnici Brno-střed dnes Krajský soud v Brně uložil Švachulovi 9,5 roku vězení, trest je nepravomocný. Švachula vinu popřel.

"Já už jsem v minulosti několikrát řekl, že byla zásadní chyba, že se lidé jako pan Švachula do hnutí dostali. On konkrétně přišel z brněnského korupčního systému ODS a svým chováním, které se naučil v této tradiční straně, neuvěřitelně pošpinil naše jméno," uvedl Babiš.

Považuje to i za chybu krajské organizace ANO, věc pak řešil Babiš osobně. "Nejen, že jsme ho vyloučili hned, jak to vyšlo najevo, ale zrušili jsme kvůli němu i celou organizaci v Brně, abychom se od něj a jemu podobných očistili. Hnutí jsem zakládal jako protikorupční a takovými aférami ho nenechám poškozovat," dodal bývalý premiér.

Také místopředsedové ANO Radek Vondráček a Karel Havlíček považují za důležité, že hnutí Švachulu dříve vyloučilo ze svých řad. Na dotaz ČTK dále podobně jako Babiš uvedli, že si Švachula návyky přinesl ze svého dřívějšího působení v ODS. Dnešní rozsudek oba respektují.

"(Švachula) Zřejmě vycítil, že hnutí ANO je na vzestupu a snažil se na tom vydělat. Zakládáme si na tom, že jsme protikorupčním hnutím a nic na tom nezmění ani naprosté selhání jednotlivce," sdělil ČTK Vondráček.

ANO se podle Havlíčka se Švachulovými aférami rychle vypořádalo, vyloučilo ho a rozprášilo i krajskou organizaci v Brně. "To je potvrzení, že fungujeme dobře. Selhání jedince nelze nikdy zabránit, důležité je to, že nikoho nekryjeme a okamžitě s ním končíme," poznamenal.

Politici vládní koalice po dnešním rozsudku připomínali zejména cíl ANO být protikorupčním hnutím. "Skrz úplatky si (Švachula a další potrestaní) nakradli 47 milionů korun. To je ten Babišův 'boj proti korupci'. S transparentním státem by ani neměli šanci krást. Než vylezou z vězení, tak už ho snad budeme mít," uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle prvního místopředsedy lidovců Jana Bartoška má protikorupční hnutí ANO prvního odsouzeného za korupci a ovlivňování veřejných zakázek. Bartoškův stranický kolega a hejtman jihomoravského kraje Jan Grolich rozsudek v kauze Stoka uvítal. "Devět a půl roku pro Švachulu je dobrá zpráva. Na Špilberku by bylo dost místa i pro další, co si ze státu udělali dojnou krávu," komentoval rozsudek na twitteru. Brněnský hrad Špilberk v minulosti sloužil jako vězení.

K rozsudku se vyjádřila i předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní se Švachula chtěl spolu s dalšími obohatit na úkor daňových poplatníků o více než 260 milionů korun. "Profikorupční hnutí ANO," uvedla na twitteru.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš Jiří Švachula (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy