Babiš: Před Vánoci by všichni Češi mohli podstoupit covid test, dobrovolně a zdarma

Premiér Andrej Babiš (ANO) by si přál, aby stát umožnil deset dní až týden před Vánoci všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19. Uvedl to při dnešním slavnostním zahájení velitelského shromáždění české armády. Armádě při té příležitosti poděkoval za klíčovou roli při zvládání koronavirové epidemie. Očekává, že vláda vojáky při případném antigenním testování znovu osloví.

Babiš o testech mluvil v souvislosti se strategií antigenního testování. Považuje za nutné, aby ji ministerstvo zdravotnictví předložilo co nejdříve. "Byl bych velice rád, abychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy," uvedl Babiš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by mohl strategii opakovaného testování vytipovaných skupin obyvatel na covid-19 představit ve středu. "Záměr je takový, že by měly být vytipované skupiny pro opakované testování antigenními testy," uvedl o víkendu v pořadu Partie televize Prima. Výsledek antigenního testu je znám po provedení výtěru z nosu zhruba do 15 minut. Vyšetření je levnější, ale méně spolehlivé než běžné testování.

Babiš později řekl, že Česko chce načerpat zkušenosti s antigenními testy i z dalších unijních zemí, aby se v Česku používaly co možná nejkvalitnější. Líbí se mu rakouský plán, podle kterého má být hromadné testování dobrovolné, naopak slovenské plošné testování by napodobovat nechtěl. "Také potřebujeme takový plán. Je to moje představa, teď to musí pan Blatný připravit," řekl. Dodal, že věc spěchá.

Výhodou antigenních testů je podle Babiše jejich cena. "Stojí asi jedenáctkrát, dvanáctkrát méně, asi 150 korun včetně DPH. Dneska samoplátci, kteří mají strach o své zdraví, se chodí testovat a platí za to 1800 korun," řekl. Plán by se podle něj mohl uskutečnit jedině v případě, kdy by platil třetí stupeň protiepidemického systému PES. Česko se v pondělí posunulo z pátého nejzávažnějšího stupně rizika do čtvrtého.

Odpoledne na on-line setkání ministrů vlády s generálními řediteli stavebních společností premiér doplnil, že stát také řeší možný příspěvek na antigenní testy pro firmy. Podle něj by mohlo jít například o polovinu ceny testu. "Já to podporuju," uvedl Babiš.

Babiš řekl, že lidé by mohli projekt antigenního testování před Vánoci ocenit. "Doufejme, že se dostaneme podle toho protiepidemického systému do pásma tři. A když bude možné, aby se setkávalo víc lidí podle toho pásma, lidé by mohli ocenit, kdyby toto stát zrealizoval. Tady vás znovu oslovíme," řekl vojákům.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Blatný Armáda České Republiky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy