Babiš preferuje, aby testy pro školáky stát koupil přímo od výrobce

Antigenní testy pro školáky by měl stát nakoupit přímo od výrobce. Premiér Andrej Babiš (ANO) by takové řešení považoval za ideální. Řekl to dnes v televizi CNN Prima News. V sobotu Babiš řekl, že by tendr měl být zrušen, protože ho provází nejasnosti. Výběr naopak hájí vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Babiš opět poukázal na vážnou epidemickou situaci v Česku. Řekl, že se obrátil na Evropskou unii, zda by Česko nemohlo přednostně dostat více vakcín, které by poté ostatním zemím vrátilo.

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo vítěze soutěže na dodavatele testů pro školáky, stala se jím firma Tardigrad International Consulting. Server Seznam Zprávy v sobotu uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku. Babiš následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Hamáček postup ministerstva hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování tajné služby BIS, podle které je společnost napojena na stíhané osoby. Server uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela "nestandardní" nátlak. "Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem," řekl Hamáček serveru. Později oznámil, že se jeden z členů komise obrátil kvůli nátlaku na policii. Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou.

Dnes premiér řekl, že by uvítal, kdyby byl zveřejněn zápis z jednání výběrové komise. Spor s Hamáčkem označil za zbytečný. Zároveň řekl, že by bylo nejlepší, kdyby stát testy koupil přímo od čínského výrobce.

Společnost Chironax se dnes proti vyjádření Hamáčka ohradila. Ekaterini Sluková ze společnosti Chironax-DIZ televizi Nova řekla, že vyjádření firmu poškozuje a podnik se bude bránit právní cestou. "Tvrzení pana ministra (Hamáčka) o tom, že naše společnost je bezpečnostní hrozbou či je podezřelá a jiná obdobná, jsou zcela nemístná, prokazatelně lživá a naši společnost poškozující. Proto se budeme bránit právní cestou," citovala Nova Slukovou.

Testy mají pomoci vrátit děti do škol. Babiš dnes neřekl, zda se školy 1. března skutečně otevřou pro maturanty, jak bylo v plánu. Poznamenal, že by si to přál. "Uvidíme, jestli to budeme schopni splnit," poznamenal. Očekává, že ministr zdravotnicí Jan Blatný (za ANO) přijde v pondělí na vládu s nějakým návrhem. V sobotu Babiš řekl, že návrat dětí do škol je možný jen za příznivé epidemické situace, tu současnou označil za katastrofální.

Premiér se opakovaně vyjádřil, že řešením situace v Česku je jenom očkování. V televizi CNN Prima News řekl, že v rámci Evropské unie požádal, zda by Česká republika mohla dostat dodávky vakcíny dříve, než jak vyplývá z harmonogramu. Česko by je následně zemím, které by o ně byly nyní kráceny, vrátilo. "Zatím na tom bohužel není konsenzus," řekl premiér.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy