Babiš reaguje na verdikt soudu EU: Hlavní je, že Česko nemusí přijímat migranty

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité, že Česká republika nebude přijímat žádné migranty a že kvóty v mezičase skončily. ČTK řekl, že není podstatné, že společně s Polskem a Maďarskem prohrálo spor u Soudního dvoru Evropské unie (EU). Ten dospěl k tomu, že tři visegrádské země odmítáním povinného přerozdělování uprchlíků nesplnily povinnosti plynoucí z práva EU. Také podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není rozhodnutí soudního dvoru vzhledem k aktuální situaci zásadní.

Podle předsedy opoziční KDU-ČSL Mariana Jurečky soud nezohlednil všechny aktivity, které ČR dělala pro zvládnutí migrační krize. Šéf opoziční STAN Vít Rakušan naopak uvedl, že tehdejší rozhodnutí vlády bylo populistické. Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že by Česko podpora evropské solidarity stála podstatně méně než, mrhání prostředků na gesto odporu.

"My jsme sice spor prohráli, ale to není důležité. Důležité je, že nemáme nic platit. Komise si uplatňuje nějaké náhrady za řízení," poznamenal Babiš. "Podstatné je, že žádné migranty brát nebudeme a že ty kvóty v mezičase skončily. A to díky nám hlavně," doplnil předseda vlády.

"To je věc, která reaguje na situaci, která se udála před několika lety, a já to beru na vědomí. Nicméně nic dalšího z toho pro mě nevyplývá," řekl novinářům Hamáček. Mezitím se podle ministra situace vyvinula. Řada evropských států a evropských institucí, které dříve považovaly kvóty za řešení, od toho podle něj ustoupily.

Vládní zmocněnec pro zastupování ČR před soudním dvorem EU Martin Smolek uvedl, že rozsudek by pro ČR neměl mít žádné důsledky, protože použitelnost obou rozhodnutí, kterých se týkal, skončila v září 2017. "Rovněž komise na ústním jednání uváděla, že neusiluje o zajištění konkrétní nápravy a smysl řízení je pro ni primárně symbolický. Proti rozsudku se již nelze odvolat," uvedl Smolek ve vyjádření, které ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí.

Bartoš se domnívá, že se rozsudek dal očekávat. "Na to, že rozhodnutí české vlády je porušení unijního práva, jsme premiéra upozorňovali. Podle mě by bývalo lepší jít například cestou Slovenska, které také hlasovalo proti kvótám, ale následně respektovalo demokratické rozhodnutí ministrů vnitra EU. Nejvíce mi vadí, že česká vláda nenabídla žádnou alternativu a neprojevila příliš solidaritu," napsal ČTK.

"Nikdo nemůže nutit naši zemi, že musí přijmout povinně na základě kvót uprchlíky. My jsme jako ČR v tu dobu přijali sami o svém vlastním rozhodnutí uprchlíky mimo kvótový systém, významně jsme pomáhali v boji s bojovníky Islámského státu, zároveň jsme výrazně pomáhali v uprchlických táborech, tedy rozhodně se ČR snažila být solidární a pomáhat tehdejší situaci řešit a zároveň neohrozit naši vlastní bezpečnost," napsal ČTK Jurečka.

"Byl to zase jednoznačně populismus vlády. STAN se od počátku staví proti stálým kvótám a říkáme to i teď. Tehdy ale šlo o pomoc nárazníkovým státům," uvedl na dotaz ČTK Rakušan. Slovensko podle něj situaci tehdy zvládlo, když přijalo několik prověřených lidí, a ukázalo tím dobrou vůli a neohrozilo své občany.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ČTK napsal, že rozsudek už je překonaný, neboť nejsou kvóty platné. "Doufám, že už nikdy nebudou jako špatné rozhodnutí uplatňovány," doplnil. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se rozhodnutím potvrdilo, že ČR v EU ztratila svrchovanost a stala se vazalskou zemí a ekonomickou kolonií.

Podle vrcholného orgánu unijní justice se trojice zemí nemohla dovolávat toho, že odmítáním migrantů chrání svou vnitřní bezpečnost. Soud odmítl i argument, že systém zavedený v roce 2015 byl údajně nefunkční. Právníci dotčených států tvrdí, že verdikt nebude mít praktický význam, neboť přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót už skončilo, a rozsudek tedy nemůže zajistit nápravu.

Unijní státy jednorázový program zavedly - proti vůli některých členů EU z centrální a východní části bloku - v roce 2015 s cílem odlehčit Řecku a Itálii, kam v době vrcholící migrační vlny proudily desetitisíce žadatelů o azyl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš uprchlíci Soudní dvůr EU Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vojtěch Filip (KSČM) Vít Rakušan (STAN) Tomio Okamura Alexandr Vondra Jan Hamáček Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy