Babiš se musí omluvit za výroky o tom, že demonstranti proti jeho vládě byli zaplacení

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Dnes tak pravomocně rozhodl pražský krajský soud.

Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Babiš ČTK sdělil, že pravomocné rozhodnutí mu nezbývá než respektovat, neboť dodržuje principy právního státu. Nevyloučil ale podání dovolání, protože s rozhodnutím věcně nesouhlasí. Také Babišův právník novinářům po vyhlášení rozsudku řekl, že je přesvědčen o tom, že je žaloba nedůvodná a podá proti ní dovolání, Babiš ale podle něj bude pravomocný rozsudek respektovat.

Krajský soud sice předloni v září odepřel ženě nárok na omluvu a změnil rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který jí zadostiučinění přiznal, jeho rozhodnutí ale v únoru zrušil Nejvyšší soud, podle kterého Babiš do práv ženy zasáhl. Předsedkyně senátu Hana Lojkásková nyní byla názorem nadřízeného soudu vázána.

Soudkyně dnes při odůvodnění na rozhodnutí Nejvyššího soudu odkázala. Podle něj v kauze šlo o střet Babišova práva na svobodu projevu a práva demonstrantky na ochranu cti a důstojnosti. Babiš podle soudu nesplnil svou povinnost a převzaté tvrzení si dostatečně neověřil.

"Rozhodnutí soudu vůbec nerozumím. Vycházel jsem z osobní zkušenosti jednoho z našich poslanců a předchozí soud mi taky dal za pravdu," sdělil ČTK Babiš. "Teď se jedná o pravomocné rozhodnutí, které mi nezbývá než respektovat, neboť dodržuji principy právního státu. To ovšem nevylučuje, že podám dovolání, neboť s rozhodnutím soudu věcně nesouhlasím," dodal bývalý premiér.

"Žalobu nadále považujeme za nedůvodnou, jak k tomu dospěl zdejší soud v prvním rozhodnutí," řekl po jednání Babišův právní zástupce Jiří Urbánek. "Jsme přesvědčeni, že žaloba není důvodná, podáme proti tomu mimořádný opravný prostředek, nicméně jsme si vědomi toho, že tento rozsudek je pravomocný, klient si je toho vědom, a v tomto smyslu bude tento rozsudek respektovat," dodal.

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou "stále stejní lidi", a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže "nějaká motivace tam bude".

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze.

Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

"Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám," je mimo jiné uvedeno v omluvě, kterou by měl Babiš Filipové zaslat do měsíce od doručení rozsudku.

Filipová rozhodnutí soudu uvítala. "Samozřejmě mám radost, že konečně pravda zvítězila nad lží," řekla novinářům. Vyjádřila politování nad tím, že Babiš ani jednou k soudu nepřišel a nezajímal se o něj. "Naopak si jezdí s tím svým pojízdným cirkusem po republice a vesele lže lidem dál," dodala.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš soudy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy