Babiš se při zahájení kampaně střetl se svým synem. "Proč jsi mi ublížil?" ptal se otce

Andrej Babiš mladší dnes oslovil svého otce při zahájení volební kampaně ANO v Ústí nad Labem. Oznámil mu, že je psychicky v pořádku a zeptal se ho, jak se cítí on. Premiér Babiš tomu řekl, že ví, kdo jeho syna zneužívá. Babiš junior dnes na sociálních sítích zveřejnil termíny, kdy by měl vypovídat na policii kvůli kauze Čapí hnízdo i jeho cestě na Krym, dlouhodobě tvrdí, že tam byl zavlečen.

"Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Jak se cítíš, když mě vidíš?" uvedl Andrej Babiš ml. "Proč jsi mi ublížil?" ptal se otce. "Budu se bránit," zdůraznil. "Přeji ti hodně štěstí v tvé kampani a oblbování českého národa tvojí sektou ANO. Měj se," řekl Andrej Babiš mladší, kterého doprovázel režisér Vít Klusák.

"Chci k tomu jenom říci, že jsem se o svého syna vždycky řádně staral," řekl k vystoupení svého syna premiér. "Já myslím, že všichni dobře vědí, co tady je. Co se stalo, kdo využívá mého syna proti mě. Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit. Mám čisté svědomí. Nepřeju žádnému rodiči, aby tohle zažil," řekl Babiš.

Babišův syn poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli níž jeho otec i on sám čelili obvinění z dotačního podvodu. Později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér to popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií. Babiš mladší letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vše, co od začátku ke kauze údajného únosu řekl nebo napsal na policii, bylo "upřímné a pravdivé".

Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií synovi Babiše pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího a dalších členů premiérovy rodiny ale již bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

AKO SA CÍTIŠ, OTEC❓ pic.twitter.com/xR5KjeUTqF

— Andrej Babiš Jr (@andrejbabisjr) September 2, 2021

Babiš ml.řekl, že byl v projektu Čapí hnízdo bílým koněm, má vypovídat na policii

V projektu Čapí hnízdo, kvůli kterému je trestně stíhán premiér Andrej Babiš (ANO), hrál jeho syn Andrej Babiš mladší podle svého názoru roli tzv. bílého koně, tedy nastrčené figury. Řekl to dnes novinářům při zahájení kampaně ANO v Ústí nad Labem, kam dorazil. Doplnil, že Čapí hnízdo bylo od počátku projektem jeho otce. Ve věci bude vypovídat na policii.

V kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo čelí trestnímu stíhání premiér Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Původně policisté obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny, také premiérova syna Andreje. Stíhání všech lkromě předsedy vlády a Mayerové bylo postupně zastaveno. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů. Premiér, který vinu odmítá, byl v říjnu 2017 kvůli postupu při financování Farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU.

Bezprostřednímu kontaktu mezi předsedou vlády a jeho synem dnes bránila ochranka, stáli mezi nimi také novináři. Babiš mladší poté novinářům sdělil, že se svým otcem skončil. "Paní Petra Procházková z Agrofertu (finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu) mi to dala podepsat v budově Agrofertu a já jsem nevěděl, co podepisuji, něco s akciemi Čapího hnízda a žádné akcie jsem nikdy nedostal," řekl novinářům Babiš mladší. Dodal, že ho jeho otec nikdy ohledně Čapího hnízda neoslovil, přesto Babiš ml. podle svých slov věděl, že v Čapím hnízdě "hraje nějakou roli". "Nevěděl jsem, že je tam skryté kriminální pozadí a že budu bílý kůň, to jsem si neuvědomoval," řekl. Dodal, že však od začátku věděl, že jde o projekt jeho otce, protože byl přítomen u schůzky svého otce s původním majitelem.

Babiš mladší poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo zavlečen na Krym, kde ho drželi premiérovi spolupracovníci. Premiér tehdy uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. "Mého syna nikdo neunesl, z České republiky odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal," uvedl dříve předseda vlády. Babiš junior dnes novinářům řekl, že má i potvrzení od soudního psychologa, že je zdravotně v pořádku. "Dneska máš narozeniny, jsem naštvaný, ale informace že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou bys ty mohl slyšet na svoje narozeniny," řekl svému otci Andrej Babiš mladší.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy