Babiš se rozhodl. Pompea přivítá v Kramářově vile

Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítá amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ve středu v Kramářově vile. Při pracovním obědě budou jednat o kybernetické bezpečnosti, o zkušenostech s bojem proti koronaviru, o zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci, uvedl dnes na dotaz ČTK úřad vlády.

Pompeo bude v Česku od úterý do čtvrtka, čeká ho také jednání s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). V Senátu přednese veřejný projev a zúčastní se diskuse.

Po jednání v Kramářově vile by měli Babiš a Pompeo vystoupit na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii. Odpoledne se plánuje setkání Pompea se Zemanem na Pražském hradě, kterého se bude účastnit i Babiš.

Ve středu se Pompeo setká také s Vystrčilem, sdělila ČTK senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Jednat budou podle ní o společných zájmech v aktuálních zahraničněpolitických otázkách. Při návštěvě v Senátu Pompeo přednese veřejný projev k senátorům, poslancům, zahraničním diplomatům a dalším hostům. "Po projevu ministra bude následovat diskuse moderovaná senátorem Pavlem Fischerem," doplnila tisková tajemnice.

Už v úterý se Pompeo sejde s Petříčkem v Plzni. U památníku Díky, Ameriko! uctí položením věnců památku amerických vojáků, kteří město osvobodili před 75 lety na konci druhé světové války. Výročí konce války, které měl Pompeo v Plzni oslavit už v květnu, ale kvůli pandemii koronaviru nemohl, si připomenou i v památníku generála George Pattona. Ministry také čeká bilaterální jednání, Petříček uvedl, že tématy by měla být bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy a obchodní vztahy obou zemí. Rozhovory se uskuteční v pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Už v úterý se Pompeo sejde s Petříčkem v Plzni, kde si připomenou 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou. Ministry také čeká bilaterální jednání, Petříček uvedl, že tématy by měla být bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy a obchodní vztahy obou zemí.

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek ve vyjádření uvedlo, že Pompeo chce vznést rovněž otázku závislosti na energii z Ruska. Na schůzce se Zemanem a Babišem chce pak jednat o spolupráci v jaderné energetice a o "snahách o obranu před neblahým jednáním Ruska a komunistické Číny".

Česká policie nechystá kvůli Pompeově návštěvě žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Lze očekávat pouze krátkodobá dopravní omezení, například uzavírky křižovatek při průjezdu americké delegace.

Pompeo v Česku zahájí svou cestu po střední Evropě. Navštíví během ní také Rakousko, Slovinsko a Polsko.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Mike Pompeo Kramářova vila

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 48 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy