Orbán přijel do Česka, kromě Prahy navštívil s Babišem i Ústecký kraj

Zhruba deset dnů před sněmovními volbami dnes Česko navštívil maďarský premiér Viktor Orbán. Nejdříve se v pražské Kramářově vile sešel s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, poté spolu oba premiéři odjeli do Ústí nad Labem, kde Babiš vede kandidátku ANO.

Politici řešili vztahy obou zemí, dopady pandemie covidu či migraci. Na odpolední tiskovou konferenci se nedostali někteří novináři, zpochybnili, že to bylo kvůli malé kapacitě sálu, jak vysvětloval mluvčí vlády. Po pracovním programu se oba premiéři zúčastnili setkání příznivců hnutí ANO v ústeckém divadle. Během návštěvy demonstrovalo v hlavním městě i na severu Čech několik aktivistů, kteří kritizovali styl vládnutí obou premiérů. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací.

Orbán navzdory společné cestě do Babišova volebního kraje zdůraznil, že nechce zasahovat do českých voleb. Do České republiky podle svých slov přijel, aby potvrdil význam česko-maďarského křídla ve visegrádské čtyřce, kam kromě České republiky a Maďarska patří ještě Polsko a Slovensko. Ocenil, že přijel právě do Ústí nad Labem, protože pro jeho generaci byla v Maďarsku hitem kniha Milenci a vrazi Vladimíra Párala, která se v tomto severočeském městě odehrává.

Slavnostní oběd premiérů se konal na zámečku Větruše, kde hnutí ANO na začátku září startovalo volební kampaň. Před Větruší na předsedy vlád čekalo několik lidí s transparenty. "Hanba," křičeli, když Orbán s Babišem vystoupili z lanovky. "My oba pány, kteří apelují na ty nejnižší pudy, vyvolávají nenávist a strach, celý den provázíme," řekl ČTK jeden z organizátorů protestu Otakar van Gemund, který byl už před Kramářovou vilou při příjezdu Orbána do Prahy.

S transparenty a výkřiky "Hanba!" přivítali demonstranti Orbána i u Severočeského divadla opery a baletu, kde se konala tisková konference a poté i debata obou premiérů se stoupenci ANO. Před divadlem stály asi dvě desítky demonstrantů, kteří si přinesli transparenty s nápisy "Sraz diktátorů" nebo "Budoucnost je Evropa a Euro. Ne. Babiš!".

Na tiskovou konferenci se dnes nedostali někteří novináři, kteří požádali o akreditaci. Šlo o zástupce západoevropských médií, Hospodářských novin nebo serveru Investigace. Mluvčí vlády to zdůvodnil nedostatečnou kapacitou sálu, podle Magdaleny Sodomkové z deníku Le Monde byli ale na tiskovou konferenci vpuštěni i novináři, kteří se předem neakreditovali. O vstupu do sálu rozhodoval člen marketingového týmu hnutí ANO, řekla ČTK. Mluvčí vlády Vladimír Vořechovský uvedl, že někteří novináři nejpozději v úterý dostali omluvu, že z důvodu nedostatečné kapacity nebude možné jejich akreditaci na tiskovou konferenci potvrdit. "Mrzí mě to, ale všichni, kteří akreditaci neobdrželi, se to tedy dozvěděli včas," sdělil ČTK.

Babiš po jednání s Orbánem v Ústí na tiskové konferenci uvedl, že požádal o zařazení tématu emisních povolenek na program Evropské rady na 5. října. Podle něj je nutné rychlé řešení ohledně negativních dopadů cen emisních povolenek a spekulací s nimi.

Před zraky stoupenců ANO pak premiéři debatovali v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem. Šlo o součást kampaně hnutí ANO. Za oběma představiteli se tyčil nápis "Až do roztrhání těla," což je heslo kampaně hnutí. Premiéři otevírali témata jako je rodinná politika, imigrace či sociální problémy. Příznivci hnutí jim oběma tleskali. Před divadlem po celou dobu čekal menší dav demonstrantů, při odchodu Orbána vypískal. Večer pak maďarského premiéra přijal v Lánech prezident Miloš Zeman.

Premiéři obou zemí dlouhodobě kritizují Evropskou unii také za to, že podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací, které je podle nich třeba předcházet.Česká vláda v pondělí schválila vyslání 50 policistů na pomoc s ochranou maďarsko-srbských hranic. Kontingent by se měl do Maďarska vydat v polovině října.

Maďarsko se stalo v červnu terčem kritiky kvůli zákonu zakazujícímu osvětu o LGBT. K dopisu lídrů 17 zemí EU na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem zákon byl, se Babiš tehdy nepřipojil. Maďarský zákon se podle něj netýká sexuálních praktik, ale má ochránit děti a rodiče.

Český premiér označuje Orbána, který v Evropské unii mnoho spojenců nemá, za svého přítele. Podobné názory mají v protiimigrační politice, která je také jedním z témat volební kampaně v Česku. Česko čekají sněmovní volby, které rozhodnou o příští vládě, příští pátek a sobotu, Maďarsko za půl roku.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 24 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka

Britská média ve středu informovala o rozsáhlém policejním zásahu ve škole ve městě Ammanford na jihu Walesu. Při útoku nožem tam tři lidé utrpěli zranění, podle deníku The Telegraph má mezi nimi být i učitelka. Podezřelá osoba byla zadržena. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy