Pompeo v Česku. Babiš chce jednat hlavně o obchodu a boji s koronavirem

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za prioritu svého středečního jednání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem podporu obchodu. Další téma rozhovorů bude boj proti koronaviru, řekl dnes Babiš novinářům. Jednání se zúčastní také vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), řekl dnes novinářům.

Z americké strany očekává téma stavby jaderných bloků v Česku. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu nového bloku v Dukovanech.

"Spojené státy jsou pro nás nejdůležitější trh mimo Evropskou unii z hlediska vývozu i dovozu," řekl Babiš. Vyjádřil lítost nad tím, že se v minulosti nepodařilo dotáhnout do konce dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Od Pompea by chtěl mimo jiné slyšet, proč se nedaří pokrok v jednání o liberalizaci obchodních vztahů obou velkých ekonomických bloků.

Další téma debaty by podle českého premiéra měla být spolupráce v boji s epidemií koronaviru. Babiš v této souvislosti zmínil, že chce mluvit například o omezeních, která platí pro využívání léku remdesivir, který se vyrábí v USA a pomáhá pacientům s těžkým průběhem nemoci.

Nadnesení otázky stavby nových jaderných bloků v Česku očekává Babiš spíš z americké strany. "Co se týká jádra, já chápu, že Spojené státy by rády měly nějakou preferenční pozici, ale tam je potřeba, aby ta soutěž byla transparentní, byla objektivní," řekl Babiš. Energetická společnost ČEZ by měla do konce roku vypsat zakázku na stavbu pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany, očekává se, že mezi zájemci bude mimo jiné i Westinghouse.

"Je možné, že se otevře diskuse nad projektem třech moří, což se opět týká jak dopravy, tak energetiky. A není vyloučeno, že se bude třeba diskutovat 5G," řekl Havlíček k středečnímu jednání, které je podle něj naplánováno na necelou hodinu.

Americká diplomacie dávala najevo, že by Pompeo v Česku mohl debatovat i o mobilních sítích páté generace (5G). Spojené státy kritizují zapojení čínských dodavatelů technologií do výstavby těchto sítích, podle nich to představuje bezpečnostní riziko. Podle Babiše ale Česko v této oblasti nemá problém a je považováno za určitého lídra v kybernetické bezpečnosti.

Pompeo dorazil na návštěvu Česka dnes ráno.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo přistál v Praze. Během prvního dne své cesty navštíví Plzeň, kde si s českým ministrem zahraničí @TPetricek připomene 75. výročí konce druhé světové války.???? pic.twitter.com/afMlDylKGz

— U.S. Embassy Prague (@USEmbassyPrague) August 11, 2020

Odpoledne ho v Plzni čeká jednání s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), společně také uctí památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa. Ve středu bude Pompeo jednat s Babišem, oba se společně také sejdou s prezidentem Milošem Zemanem. Pompeo také vystoupí v Senátu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Mike Pompeo Jaderná elektrárna Dukovany Westinghouse Ekonomika Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy