Babiš si dnes vyslechl odpůrce středočeské D3

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes sešel s odpůrci takzvané západní varianty dálnice D3 na jih Čech a prodiskutoval s nimi možné jiné silniční alternativy k připravované dálnici. K žádným závěrům strany nedospěly, dohodly se však na další schůzce, která by se měla uskutečnit v říjnu. ČTK to po dnešním jednání řekl předseda Alternativy středočeské D3 Roman Andres.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, středočeská část by měla měřit 60 kilometrů. Kritikům vadí, že povede turisticky atraktivním Posázavím. Dálnice podle nich nevyřeší dopravní problémy regionu a bude sloužit pouze tranzitní dopravě. Projektu navíc vyčítají velkou ekonomickou zátěž. Doporučují proto spíše zvýšit kapacitu silnice I/3 a vybudovat obchvaty měst. Premiér loni k výstavbě dálnice řekl, že o ní rozhodla vláda už před 20 lety a že nelze vyhovět všem. Obcím tehdy ale slíbil, že se jejich připomínky budou prioritně řešit. Týkat by se to mělo například vody a hluku.

"Vyjasňovali jsme si naše řešení, které požadujeme. Velice oceňujeme, že si to pan premiér chtěl nechat vysvětlit i od nás a nespoléhá se jen na své poradce nebo úředníky," uvedl Andres. Právě s úředníky ministerstva dopravy podle něj v minulosti při jednáních alternativa narážela na neshody při interpretaci některých řešení dálnice. Zástupci alternativy zároveň dnes premiérovi předali dopis se svými návrhy.

Zhruba půlhodinové schůzky se vedle Babiše a představitelů Alternativy středočeské D3 zúčastnil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Přes internet se připojil i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), který je nyní v domácí karanténě kvůli kontaktu s nakaženým koronavirem. Další schůzka by se podle Andrese měla uskutečnit během října, kde by se obě strany měly věnovat podrobněji technickým řešením dálnice a zkapacitnění silnice I/3.

V provozu je nyní 70 kilometrů dálnice D3 mezi Meznem a Úsilným. Po dobudování by měla měřit 170 kilometrů. Podle dřívějších vyjádření Babiše by měla být hotová do roku 2028.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Dálnice D3

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy