Babiš: Síkela nic neřeší, Rakušan je reprezentant organizovaného zločinu

Hnutí ANO trvá na odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). Podle předsedy hnutí Andreje Babiše je Rakušan reprezentant organizovaného zločinu a Síkela není schopen řešit problémy lidí.

Kritizoval vládu i jako celek, je podle něj bezradná a neschopná. Babiš to řekl na tiskové konferenci před dnešním jednáním Poslanecké sněmovny, která jedná o nedůvěře vládě. Konec vlády požaduje i SPD.

Babiš vládě vyčítá špatné kroky v ekonomice, která se jí podle něj rozpadá pod rukama. "Jejím zájmem je vládnout, i kdyby měla zruinovat naši zemi," řekl. Kvůli nečinnosti kabinetu podle bývalého premiéra hrozí "rozsáhlý armagedon". Očekává, že firmy začnou kvůli vysokým cenám energií krachovat a zvýší se nezaměstnanost. Za jediné řešení považuje zastropování cen elektřiny, její oddělení od plynu a zrušení emisních povolenek.

"Myslíme si, že tahle vláda by měla skončit a měli by tam přijít lidi, kteří budou schopni pracovat pro naši zemi," řekl Babiš. Hnutí ANO ale neočekává, že při hlasování o nedůvěře vládě uspěje. "Je pravděpodobné, že tohle hlasování prohrajeme. Kapři si rybník nevypustí," řekla předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Neúspěch opozice připustil i Babiš. Je ale přesvědčen, že Síkela a Rakušan by měli skončit. Rakušanovi vyčítá, že do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) uvedl Petra Mlejnka, kterého považuje za zástupce organizovaného zločinu.

Schillerová řekla, že na dnešní odpolední schůzi k nedůvěře vládě vystoupí všichni stínoví ministři hnutí ANO, kteří vládě vystaví vysvědčení. Další členové poslaneckého klubu budou vystupovat podle vývoje schůze, řekla na otázku, jak dlouhé jednání očekává. Schillerová vládu kritizovala zejména za "katastrofální práci s rozpočtem", ministerstvo financí je podle jeho bývalé šéfky pod současným ministrem Zbyňkem Stanjurou (ODS) "naprosto nefunkční". Za jeden z důvodů hlasování o nedůvěře vládě označila špatnou náladu ve společnosti.

Představitelé hnutí ANO dříve slibovali, že v době českého předsednictví Evropské unii se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Babiš k tomu ale již dříve řekl, že skandál kolem Mlejnkových kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražském korupčním případu Dozimetr nemá obdoby.

Předseda vlády Fiala opakovaně uvedl, že k Rakušanovu odvolání nevidí důvod. Je si jistý, že vláda v hlasování uspěje. Babiš se podle premiéra snaží odvést pozornost od svých vlastních afér. Obžalovaného Babiše čeká v září soud v dotačním případu Čapí hnízdo.

Nedůvěru vládě chce vyslovit i hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura dnes řekl, že o hlasování usiluje již několik měsíců. Za důvod označil to, že vláda není schopna řešit zdražování. Řekl, že kabinet Petra Fialy odmítá pomoci občanům a firmám, kteří se tak dostávají do neřešitelných problémů. Vláda podle něj stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by být nové volby. V souvislosti s Mlejnkem zdůraznil, že bývalý šéf české rozvědky nebyl odvolán, ale odstoupil sám. "Vláda ho do poslední chvíle kryla," uvedl. Okamura očekává, že jednání Sněmovny bude trvat minimálně přes noc. Vystoupit se chystají všichni poslanci hnutí, kterých je 20. V případě širší diskuse se hlasovat může až v pátek v pozdějších hodinách.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka (ODS) v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení.

Fialův kabinet je vládou národní katastrofy, prohlásil před poslanci Babiš

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil ve Sněmovně koaliční kabinet Petra Fialy za vládu národní katastrofy. V dnešním úvodu schůze, kterou vyvolala opozice k vyslovení nedůvěry vládě, Babiš varoval, že hrozí zhroucení energetiky a sociální nepokoje. Lídr ANO obvinil vládu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů z toho, že lhala, když uváděla, že zastaví inflaci a zadlužování, vyřeší energetickou krizi nebo že plynu bude dost.

"České republice hrozí energetický armagedon, totální zhroucení ekonomiky a rozsáhlé sociální nepokoje," prohlásil někdejší premiér Babiš za navrhovatele schůze svolané z podnětu poslanců ANO a SPD. Lídr ANO kabinet vyzval, aby přestala schůzovat a začala něco dělat. "S vaší vládou, pane premiére, naše země nemá žádnou budoucnost," pokračoval Babiš. Podle něho kvůli neschopnosti a bezradnosti Fialova kabinetu hrozí náraz do zdi. "Poslední už ani nebude muset zhasínat, protože nebude čím svítit," dodal.

Babiš také prohlásil, že "na nečinnosti a lhaní" si vláda postavila celou politickou kariéru, prodlužuje si víkendy a pracuje podle něho vždy jen od úterý do čtvrtka. „Svoji nečinnost a neschopnost se snažíte maskovat vymlouváním na Babiše a předchozí vládu, řekl Zaměřil se i na některé ministry. Například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je podle Babiše zkorumpovaný a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) je podle něho arogantní, a také "hrobař českého hospodářství".

"O co víc se bojíte vytáhnout paty z Prahy, o to více dáváte knížecí rady," vzkázal vládě Babiš. Svou "nečinnost a neschopnost" se navíc kabinet podle Babiše snaží maskovat vymlouváním na něho a na minulou vládu. "Dnešní katastrofální situace je výsledkem vašeho vládnutí," řekl.

Po Babišovi má podle dohod vystoupit premiér Fiala, následně lídr SPD Tomio Okamura, a pak další poslanci s přednostním řečnickým právem. Teprve potom začne běžná debata. Očekává se, že potrvá mnoho hodin.

Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že kabinet důvěru dolní komory neztratí. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů.

Rakušan: Schůze k nedůvěře vládě se koná kvůli obavám Babiše z budoucnosti

Sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě se koná podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli obavám lídra opozičního ANO Andreje Babiše z vlastní budoucnosti. Rakušan dnes před poslanci také řekl, že chce najít nového ředitele civilní rozvědky za Petra Mlejnka v řádů dnů nebo týdnů. Zdůraznil rovněž, že Michala Redla obviněného v pražském korupčním případu Dozimetr ani další lidi z kauzy nikdy neviděl. Opoziční ANO žádá, aby Rakušan na vnitru skončil. Premiér Petr Fiala (ODS) se za něho postavil.

Jedním z podnětů ke svolání schůze byla aféra kolem Mlejnkových kontaktů s Redlem. Mlejnek rezignoval z pozice Úřadu pro zahraniční styky a informace zhruba po měsíci a půl od jmenování. Rakušan dnes znovu Mlejnkovo rozhodnutí ocenil, postup jeho jmenování ale hájil. "Petr Mlejnek předvedl velmi dobrý profesionální manažerský výkon," řekl ministr k jeho působení v čele civilní rozvědky. Nyní je podle Rakušana potřeba najít ředitele, který "dá službě klid".

Rakušan zdůraznil, že nikdy neviděl Redla a na rozdíl od některých politiků ANO ani další lidi z kauzy Dozimetr, podnikatele Zakaríu Nemraha a Pavla Dovhomilju. "Jediný člověk, který je teď obžalován z organizace dotačního podvodu, s kterým jsem se stýkal, byl Andrej Babiš," prohlásil Rakušan.

Nynější schůze se koná podle něho kvůli tomu, že se Babiš bojí soudu v dotačním případu Čapí hnízdo, protestujících lidí na svých mítincích i preferencí v prezidentských volbách. "A samozřejmě se bojí i mě na ministerstvu vnitra, protože hnutí ANO vnímalo ministerstvo vnitra jako ten silový, vlivový resort, odkud se ten stát řídí, kde se uplatňují nejrůznější struktury moci. Tak já ministerstvo vnitra nikdy vnímat nebudu," řekl Rakušan. Doufá také, že policie nikdy nebude fungovat tak, jak by si Babiš přál.

Ministr se v projevu věnovat také činnosti vnitra pod jeho vedením. Zmínil mimo jiné chystanou novelu lustračního zákona "Ten bude bolet," poznamenal. Zákon chce změnit tak, aby premiér, ministři a jejich náměstci museli mít negativní lustrační osvědčení, tedy doklad, že před rokem 1990 nepracovali pro tehdejší komunistickou Státní bezpečnost (StB). Především bývalý premiér Babiš čelil kritice za to, že v minulosti spolupracoval se Státní bezpečností pod krycím jménem Bureš. Babiš ale tvrdí, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí. Chce se dál kvůli tomu soudit.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
 Volební štáb hnutí ANO

Podpora hnutí ANO klesá, přesto by volby vyhrálo, ukazuje průzkum

Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo volby do Sněmovny, avšak jeho podpora klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS s 16 procenty hlasů, zatímco třetí příčku by obsadili Piráti s 10,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo také hnutí SPD s osmi procenty hlasů a STAN s 6,5 procenta.

Více souvisejících

Hnutí ANO Vít Rakušan (STAN) Jozef Síkela Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy