Babiš terčem kritiky. Dotace pro Agrofert nesmí platit občané ČR, shoduje se opozice

Podle ODS a lidovců je nutné zabránit tomu, aby dotace pro koncern Agrofert platili čeští občané z daní. Opoziční strany tak reagují na informace serveru Neovlivní.cz, podle kterého audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatoval, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a nadále ovládá Agrofert. Podle Pirátů je Babišův střet zájmů jasný všem v Evropské unii a věc by měla začít řešit i česká vláda.

"Musíme zabránit tomu, aby dotace pro Agrofert platili občané. V Poslanecké sněmovně k tomu využijeme všechny možnosti. Aby se nestalo, že vláda bude jednat v zájmu Agrofertu. Aby se nestalo, že 'podnikání' Agrofertu budou platit lidé ze svých daní. Abychom žili v zemi, která patří občanům, ne holdingům," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Musíme zabránit tomu, aby dotace pro Agrofert platili občané. V PS k tomu využijeme všechny možnosti. Aby se nestalo, že vláda bude jednat v zájmu AGF. Aby se nestalo, že „podnikání“ AGF budou platit lidé ze svých daní. Abychom žili v zemi, která patří občanům, ne holdingům.

— Petr Fiala (@P_Fiala) January 6, 2020

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného byl Babišův střet zájmů jasný od počátku. "Tady je někdo překvapen? Zdůrazňuji, že problémy Andreje Babiše a jeho střetu zájmů nesmí stát naše firmy a daňového poplatníky ani korunu!" uvedl na sociální síti.

"Přece není normální, aby člověk dával dotace sám sobě. V Evropské unii to je každému jasné, třeba by se konečně mohla rozhoupat i vláda," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že věcí se na základě podnětu Pirátů zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Předseda Starostů Vít Rakušan s ohledem na informace z auditu ironicky mluví o úspěšném začátku roku pro Babiše. "Teď už jen zjistit, kolik tahle legrace bude stát Českou republiku..." napsal na twitteru.

Premiérův “úspěšný” vstup do nového roku:✅ stále ovládá Agrofert✅ je ve střetu zájmů✅ neměl nárok na zemědělské dotaceTeď už jen zjistit, kolik tahle legrace bude stát Českou republiku…https://t.co/oIFHfl7Nad

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) January 6, 2020

"Pokud se potvrdí, že je premiér ve střetu zájmů i v oblasti zemědělských dotací, musí zajistit, aby je Agrofertu neplatili daňoví poplatníci a vzdát se firmy nebo odejít z politiky," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Neovlivní.cz konstatoval audit o zemědělských dotacích, že Babiš je ve střetu zájmů, a že tedy Agrofert nemá nárok na zemědělské dotace. Střet zájmů u premiéra konstatoval i předchozí audit Evropské komise, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU.

Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek. Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert dotace Petr Fiala (ODS) Marek Výborný (KDU-ČSL) Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 50 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy