Babiš trhá rekordy v omluvenkách ve Sněmovně? Já už sem ani chodit nebudu, hrozí

Poslanecká sněmovna je sice teprve v polovině funkčního období, premiér Andrej Babiš (ANO) už má na kontě víc omluvenek, než měl jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) za čtyři roky. Teď navíc šéf vlády pohrozil, že na jednání přestane chodit úplně.

Sněmovní statistiky ukazují, že Sobotka v letech 2013 až 2017, tedy v době, kdy seděl v premiérském křesle, účastnil 48 procent hlasování. Během čtyř let byl omluven 2614krát, na 1717 hlasování nebyl přihlášen. Babiš za pouhé dva roky byl jako premiér omluven 2765krát a 286krát byl nepřihlášen. Účastnil se 26,5 procenta hlasování. Uvedl to server Novinky.cz.

Babiš svou (ne)účast hájí tím, že dělá jinou práci. „Nevím, co dělal Bohuslav Sobotka jako premiér. Já jsem často na cestách a snažím se dělat ekonomickou diplomacii v Evropě. Pomáhám našim exportérům,“ řekl serveru Babiš.

Babiš o Sněmovně opakovaně prohlásil, že je to „žvanírna“. Teď navíc pohrozil, že do Sněmovny přestane chodit úplně. Vláda je přitom podle Ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně. „Už dvě hodiny tady nepracuju, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat. Lidi, co tady sedí, taky nemohou pracovat. Nemůžu tady sedět a poslouchat ty nesmysly,“ řekl Novinkám Babiš v souvislosti se středečním jednáním.

Poslanecká sněmovna v ten den jednala o daňovém balíčku, který se zatím nedaří koalici u poslanců prosadit. Vládní a opoziční poslanci se dohadovali, na plénu dokonce zazněly několikahodinové projevy. Koalice následně opoziční poslance nařkla z obstrukcí.

Babišova slova naštvala například opoziční poslankyni Věru Kovářovou Železnou (STAN). „Sice si myslím, že vzhledem k dosavadní míře jeho absencí ten rozdíl nepoznáme, jedno je ale jasné: premiér svým dnešním prohlášením plivl parlamentní demokracii, na jejíž Ústavu a zákony přísahal, do tváře,“ zlobí se politička.

I proto se Babiše na jeho absence sama ptala při čtvrtečních interpelacích. „Ano, právě na něco takového hlavně v souvislosti se čtvrtečními absencemi jsem se zeptala premiéra během posledních interpelací, takže se moc těším na jeho písemnou odpověď (hádáte správně, byl tehdy nepřítomen). Ústní interpelace bez účasti členů vlády nedávají smysl. To, že je někteří ministři ignorují, ale není důvod rušit interpelace: je to důvod vyměnit ty ministry - a klidně i samotného premiéra,“ dodala Věra Kovářová Železná.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna premiér ČR Věra Kovářová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy