Babiš: V Česku je 96 potvrzených případů nákazy koronavirem

V Česku je 96 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Ráno jich bylo 94. Třináct laboratoří v současné době analyzuje dalších 143 vzorků, doplnil předseda vlády. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze. Většina nakažených má mírné nebo žádné příznaky a jsou v domácí karanténě, stav dvou pacientů je vážný.

"Znovu jsem vyzval hygieniky, aby testovali každého, kdo má příznaky. Nejen ty, kdo se vrátili z Itálie. Byl jsme ubezpečen, že to dělají," řekl novinářům Babiš. Kapacity pro testování jsou podle něj dostatečné. Česko podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupí dalších 100.000 sad pro rychlé testování do půl hodiny, bude k dispozici zejména pro testování lidí na hranicích.

"Ukazuje se, že nejlépe funguje zamezit lidem, aby se shromažďovali ve velkém počtu," dodal Hamáček. Zrušeny jsou proto soukromé i veřejné akce nad 30 osob.

‼️ V souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav od 14.00 hodin dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů. pic.twitter.com/4FDkTfkqOI

— Úřad vlády ČR (@strakovka) March 12, 2020

Kabinet kvůli výskytu koronaviru vyhlásil na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky. Vyhlásil také zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí, českým občanům se zakazuje cestovat do těchto zemí. Od pátku 06:00 zakázal vstup na sportoviště, do wellness zařízení, do knihoven. Od pátku budou muset být mezi 20:00 a 06:00 uzavřeny restaurace.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy